Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 19:23 CET

Američki predsjednik odmrznuo pomoć za Palestince

29.04.2012
Američki predsjednik Barak Obama donio je danas odluku da bude odmrznuto 147 miliona dolara iz fonda za pomoć Palestincima koje je Kongres ranije zamrznuo.

Radi se o novcu iz programa Ulica Sezam. Novac je bio namijenjen izgadnji infrastrukture, obrazovanju i projektima u oblasti zdravstva na palestinskoj teritoriji.

Zvaničnici Američke agencije za međunarodni razvoj nisu mogli da potvrde da li će odluka predsjednika Obame značiti da je program Ulica Sezam ponovo obnovljen.

Članovi Kongresa su u oktobru 2011. godine donijeli odluku da se zamrzne 192 miliona dolara određenih za pomoć Palestincima kao kaznu za palestinski zahtjev za članstvo u UN. Kongres je od tada odmrznuo 45 miliona dolara.

Obama je ranije najavio da će donijeti odluku da se zaobiđe odluka Kongresa i oslobodi preostali novac.

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.