Petak, 04. septembar/rujan 2015, 05:48 CET

Američki predsjednik odmrznuo pomoć za Palestince

29.04.2012
Američki predsjednik Barak Obama donio je danas odluku da bude odmrznuto 147 miliona dolara iz fonda za pomoć Palestincima koje je Kongres ranije zamrznuo.

Radi se o novcu iz programa Ulica Sezam. Novac je bio namijenjen izgadnji infrastrukture, obrazovanju i projektima u oblasti zdravstva na palestinskoj teritoriji.

Zvaničnici Američke agencije za međunarodni razvoj nisu mogli da potvrde da li će odluka predsjednika Obame značiti da je program Ulica Sezam ponovo obnovljen.

Članovi Kongresa su u oktobru 2011. godine donijeli odluku da se zamrzne 192 miliona dolara određenih za pomoć Palestincima kao kaznu za palestinski zahtjev za članstvo u UN. Kongres je od tada odmrznuo 45 miliona dolara.

Obama je ranije najavio da će donijeti odluku da se zaobiđe odluka Kongresa i oslobodi preostali novac.

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.