Utorak, 06. oktobar/listopad 2015, 11:46 CET

Ministar: Bani Valid ponovo pod kontrolom libijskih vlasti

25.01.2012

Libijski grad Bani Valid, koji su pre dva dana, prema pisanju svetskih medija, osvojili borci odani bivšem lideru Moameru Gadafiju, ponovo je pod kontrolom vlade iz Tripolija, rekao je danas ministar odbrane Osama al-Džuvali.

"Grad kontroliše libijska vlada. Problem je rešen", rekao je Džuvali novinarima u Bani Validu, aludirajući na sukobe u tom gradu u ponedeljak, u kojima je poginulo pet ljudi.

Džuvali je dodao da je problem u Bani Validu bio "unutrašnje prirode".

"Sukobi nisu bili između revolucionara i Gadafijevih pristalica, već između dve grupe mladih ljudi. Jedan od njih bio je pripadnik brigade 28. maj", rekao je Džuvali.

Brigada 28. maj nalazi se pod kontrolom Ministarstva odbrane i najvažnija je za odbranu Bani Valida.

Agencija AP prenela je ranije danas da Džuvali pregovara sa plemenskim vođama odanim svrgnutom libijskom lideru Moameru Gadafiju, čije su snage pre dva dana zauzele Bani Valid.

Zauzimanje Bani Valida bila je prva organizovana operacija koju su izvršili ostaci Gadafijevog režima.

Predstavnik vlade Bani Valida, Mubarak Al-Fatmani, izjavio je da Al-Džuvali pokušava da nađe rešenje sukoba između snaga odanih Gadafiju i novog režima.

Bani Valid je bio jedno od dva poslednja uporišta Gadafijeve vojske.
25 januar/siječanj 2012
25 januar/siječanj 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.