Dostupni linkovi

Beriša i Luksić: Primer dobrosusedske saradnje



Premijeri Crne Gore i Albanije, Igor Lukšić i Salji Beriša, saglasili su se danas u Podgorici da odnosi dve države mogu biti primer dobrosusedske saradnje u regionu i da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju u najboljem
interesu država i građana.

Beriša i Lukšić su nakon razgovora novinarima u Podgorici kazali da su dobrosusedska saradnja i integracija u EU način da se marginalizuju nacionalistički i ekstremistički uticaji u regionu.

"Svaki civilizovani građanin na prvo mesto stavlja nacionalni interes, danas je nacionalni interes Albanaca - integracija u EU" , kazao je Beriša i ocenio da "su glasovi ekstremista deo prošlosti za koju niko ne želi da se ponovi".

Crnogorski premijer Igor Lukšić kazao je da su dve zemlje "u potpunosti posvećene dobrosusedskoj saradnji" i da takva politika "marginalizuje i amortizuje svaku vrstu nacionalističkog i ekstremističkog stava".

Dva premijera su ocenila da su "odlični" odnosi Crne Gore i Albanije dobra osnova i za zajedničko korišćenje resursa, posebno reke Bojane i Skadarskog jezera, a u cilju ekonomskog razvoja.

Crnogorski premijer je naveo da će danas potpisani sporazum o određivanju zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon i granične tačke Vranić-Ćerem skratiti putni pravac od Podgorice ka Plavu, koji "dobrim delom prolazi kroz Albaniju".

Albanski premijer je ocenio da dve zemlje zajednički treba da rade na podsticaju turizma i u tom smislu naveo da turistima iz Evrope treba zajednički predstaviti lepote Skadarskog jezera i planine Prokletija, prirodne resurse koje dele dve zemlje.
XS
SM
MD
LG