Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 07:00 CET

  Maliki proglasio 31. decembar Danom Iraka

  31.12.2011
  Irački premijer Nuri al Maliki proglasio je 31. decembar "danom Iraka" kao znak obilježavanja okončanja sporazuma za ostanak američkih snaga samo dvije sedmice nakon njihovog povlačenja.

  On je, na ceremoniji održanoj u kompleksu stadion "Al šab" u centralnom dijelu Bagdada, izjavio da je 31. decembar "proslava za sve Iračane" i da "obilježava dan kada je Iraj postao suveren".

  "Danas objavljujem, 31. decembar, kada je okončano povlačenje američkih snaga, nacionalnim danom i zvaćemo ga `dan Iraka`. Danas su širom Iraka podignute zastave i mi smo ujedinjeni ispod te zastave. Od danas je Irak slobodan i vi ste gospodari", rekao je Maliki.

  Američki vojnici okončali su povlačenje iz Iraka 18. decembra, devet godina nakon što je Vašington pokrenuo kontroverzni rat za svrgavanje Sadama Huseina.

  Američke snage su u jednom trenutku u Iraku imale skoro 170 000 pripadnika i 505 baza.

  Tokom 2008. godine Bagdad i Vašington potpisali su sporazum prema kojem bi svi američki vojnici trebali da napuste Irak do kraja 2011. godine.

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.