Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 17:17 CET

Španija: Rahoj imenovao ministre

21.12.2011
Marijano Rahoj zvanično je danas preuzeo dužnost predsednika vlade Španije i imenovao sastav kabineta koji bi trebalo da izvuče zemlju iz krize.

AFP navodi da je na ključnu poziciju ministra privrede imenovan bivši menadžer propale banke "Leman braders" Luis de Gindos. Francuska agencija podseća da je De Gindos (51) bio i član tima nekadašnjeg premijera Hozea Marije Asnara od 1996. do 2004. godine u Ministarstvu privrede, a da je od 2006. postao izvršni predsednik "Leman bradersa" za Španiju i Portugal, do propasti te američke finansijske institucije u septembru 2008, koja je "najavila početak najgore od globalnih finansijskih kriza".

Ministarstvo privrede je podeljeno, tako da je novo mesto ministra finansija pripalo Kristobalu Montoru.

Za šefa diplomatije imenovan je 67-godišnji član Evropskog parlamenta Hoze Manuel Garsija Margaljo, dok će ministar unutrašnjih poslova biti Horhe Fernandes Dijaz (61).

Dosadašnji gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz Galjardon imenovan je za ministra pravde, a Pedru Morenesu pripao je resor odbrane.

Među ostalim ministrima su ekonomista i advokat Fatima Banjes, kojoj je pripao resor rada, a Rahoj je blisku partijsku koleginicu, 40-godišnju Soraju Saens de Santamariju postavio za potpredsednicu vlade i njenog portparola.

Španski parlament juče je dao poverenje Rahoju, čija je Narodna stranka osvojila apsolutnu većinu na izborima 20. novembra.
21 decembar/prosinac 2011
21 decembar/prosinac 2011

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.