Dostupni linkovi

Nije suviše kasno da Ukrajina pobijedi, tvrdi šef NATO-a


Jens Stoltenberg, Brisel, 19. aprila 2024.
Jens Stoltenberg, Brisel, 19. aprila 2024.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da "nije suviše kasno da Ukrajina pobijedi" u ratu protiv Rusije pod uslovom da Zapad održi svoje obećanje i uputi joj više oružja.

"Posljednjih mjeseci saveznici NATO-a nisu pružali podršku, koju su obećali", rekao je Stoltenberg u govoru prilikom predaje nagrada o transatlantskim vezama u Berlinu.

"Ali nije suviše kasno da Ukrajina pobijedi jer je jača podrška na putu. Sada je naša odgovornost da pretvorimo preuzete obaveze u stvarnu isporuku oružja i municije i da to učinimo brzo", dodao je on.

Prošlog petka ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Alijansu da što brže isporuči oružje Ukrajini koja ne može više čekati zbog ruskog pritiska. Saveznici su obećali da će povećati podršku.

Ukrajina trpi poraze na bojnom polju zato što saveznici nisu bili u stanju održati svoja obećanja o pomoći dok je prijedlog zakona o povećanju američke pomoći bio mjesecima blokiran u Kongresu zbog političkih svađa.

Stoltenberg je pozdravio to što je Kongres SAD-a odobrio veliki plan američke vojne pomoći Ukrajini od više od 60 milijardi dolara, i obećanja drugih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Njemačka i Holandija, navodi AFP.

Generalni sekretar NATO-a je pored toga optužio Kinu da podržava rusku ratnu privredu time što dijeli savremenu tehnologiju koja može biti upotrebljena za proizvodnju raketa, tenkova i aviona.

"Kina tvrdi da hoće održati dobre odnose sa Zapadom. Istovremeno, Peking nastavlja da pothranjuje najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata", rekao je Stoltenberg.

Šef Alijanse nalazi se u Berlinu da uruči nagradu Erik Warburg, kojom se nagrađuju osobe koje su posebno doprinijele razvoju transatlantskih odnosa.

XS
SM
MD
LG