Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica mora zaustaviti podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru, poručio Bećirović


U Predsjedništvu BiH je na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića (desno) održan sastanak sa ambasadorima Kvinte, Sarajevo, 25. aprila 2024.
U Predsjedništvu BiH je na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića (desno) održan sastanak sa ambasadorima Kvinte, Sarajevo, 25. aprila 2024.

Međunarodna zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru.

Ovo je rekao Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako se navodi na njegovom službenom Facebook profilu, na sastanku sa ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Italija).

Sastanak je održan 25. aprila u zgradi Predsjedništva BiH, a nakon brojnih izjava proruskog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika u kojima podriva Ustav BiH.

Bećirović u objavi navodi i da je ukazano na to da "Bosna i Hercegovina neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet".

"Separatističke politike i prijetnje su nedopustive i predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom, pa tako i globalnom miru i sigurnosti. Sankcionisanje antidejtonske i antiustavne politike u Bosni i Hercegovini treba i mora biti odlučnije i mora uključivati različite korake: diplomatske mjere kojima se izražava jasan i nedvosmislen stav protiv separatizma, upotrebu političkih, ekonomskih i finansijskih sankcija kao sredstava pritiska na one koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Bećirović tokom sastanka.

Ističe se i da su ambasadori Kvinte istakli da "neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, da demokratska, multietnička i euroatlantska Bosna i Hercegovina nema alternativu, a da su politike etničkih i drugih podjela osuđene na propast".

Dodaje se i da je nedvosmislena poruka ambasadora bila da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni, te da su garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim pravom.

"Svi prisutni su iskazali podršku svojih zemalja i usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.", ističe se u Bećirovićevoj objavi na Facebooku, te dodaje da se rezolucijom potvrđuju sudski utvrđene činjenice, ne stigmatizira niti jedan narod i doprinosi sigurnijoj budućnosti.

Tokom razgovora data je i podrška evropskom putu BiH i ubrzanju na reformi u jačanju pravne države, odbrambenog i sigurnosnog sistema na evropskom i evroatlantskom putu.

Na sastanku, koji je održan na poziv Bećirovića, a na kojem su učestvovali i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti, naglašeno je da je EUFOR u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim mandatom spreman da zaštiti mir i sigurnost građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG