Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 09:44 CET

Insititut za nestale BIH: ekshumirana 373 ostatka

23.09.2010

Predstavnici Instituta za nestala lica BiH, u saradnji sa Kancelarijom za traženje nestalih i Tužilaštvom Srbije, u protekla dva mjeseca ekshumirali su i asanirali 373 skeletna ostatka žrtava iz proteklog rata nakon ispuštanja hidroakumulacije Bajina Bašta u jezeru Perućac.

Osim na jezeru Perućac svi raspoloživi kapaciteti Instituta angažovani su na pretraživanju obala uzvodno od Višegradske brane s ciljem traženja više stotina žrtava iz proteklog rata sa područja Foče i Goražda, saopšteno je iz Instituta za nestala lica BiH.

Istražioci Instituta za nestala lica BiH, radi što kvalitetnijeg pretraživanja obala i sprudova jezera, uputili su molbu generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske da razmotri mogućnost snižavanja nivoa hidroakumulacije Višegrad i to u onom obimu kojim ne bi bio ugrožen energetski sistem hidroelektrane.

U saopštenju se navodi da je planirano da se postojeći nivo vode u jezeru Perućac zadrži do nedjelje, 26. septembra do kada bi ekshumacije trebalo da budu završene.

Na području opštine Gacko, na lokalitetu Dobrelja, nakon više od mjesec dana pretraživanja uočeni su skeletni ostaci ljudskog porijekla, gdje se prema operativnim podacima nalazi masovna grobnica bošnjaka ubijenih 1992.godine na području opštine Gacko.

Ovom ekshumacijom rukovodi Okružno tužilaštvo Trebinje, a zbog težine i nepristupačnosti lokacije angažovana je Jedinica za specijalnu podršku-alpinistička grupa Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/.

Akcija traženja nestalih lica na području jezera Perućac odvija se po naredbama Okružnih tužilaštava Istočno Sarajevo i Bijeljina.
23 septembar/rujan 2010
23 septembar/rujan 2010

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika