Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 14:24 CET

  Insititut za nestale BIH: ekshumirana 373 ostatka

  23.09.2010

  Predstavnici Instituta za nestala lica BiH, u saradnji sa Kancelarijom za traženje nestalih i Tužilaštvom Srbije, u protekla dva mjeseca ekshumirali su i asanirali 373 skeletna ostatka žrtava iz proteklog rata nakon ispuštanja hidroakumulacije Bajina Bašta u jezeru Perućac.

  Osim na jezeru Perućac svi raspoloživi kapaciteti Instituta angažovani su na pretraživanju obala uzvodno od Višegradske brane s ciljem traženja više stotina žrtava iz proteklog rata sa područja Foče i Goražda, saopšteno je iz Instituta za nestala lica BiH.

  Istražioci Instituta za nestala lica BiH, radi što kvalitetnijeg pretraživanja obala i sprudova jezera, uputili su molbu generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske da razmotri mogućnost snižavanja nivoa hidroakumulacije Višegrad i to u onom obimu kojim ne bi bio ugrožen energetski sistem hidroelektrane.

  U saopštenju se navodi da je planirano da se postojeći nivo vode u jezeru Perućac zadrži do nedjelje, 26. septembra do kada bi ekshumacije trebalo da budu završene.

  Na području opštine Gacko, na lokalitetu Dobrelja, nakon više od mjesec dana pretraživanja uočeni su skeletni ostaci ljudskog porijekla, gdje se prema operativnim podacima nalazi masovna grobnica bošnjaka ubijenih 1992.godine na području opštine Gacko.

  Ovom ekshumacijom rukovodi Okružno tužilaštvo Trebinje, a zbog težine i nepristupačnosti lokacije angažovana je Jedinica za specijalnu podršku-alpinistička grupa Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/.

  Akcija traženja nestalih lica na području jezera Perućac odvija se po naredbama Okružnih tužilaštava Istočno Sarajevo i Bijeljina.
  23 septembar/rujan 2010
  23 septembar/rujan 2010

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.