Dostupni linkovi

Belorusija obećala isplatu duga za gas



Vlada Belorusije obećala je danas da će izmiriti dug za ruski gas u roku od dve sedmice, nakon što je Moskva umanjila isporuke ovog energenta zbog kašnjenja u plaćanju.

Prvi potpredsednik Vlade Vladimir Semašenko je dodao da će Rusija istovremeno platiti Belorusiji 217 miliona dolara kao nadoknadu za transport ruskog gasa preko teritorije Bleorusije prema Evropi.

Analiticari su upozorili na novi „gasni rat“ nakon smanjenja isporuka i ocenili da Kremlj pokušava da kazni svog suseda, nakon što je predsednik Belorusije Alkesander Lukašenko odustao od bezrezervne lojalnosti Moskvi i počeo da popravlja veze sa EU.

Protok ruskog gasa ka Evropi u ovom trenutku nije ometen zbog redukcije, saopštilo je belorusko Ministarstvo za energiju.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev naredio je da se slavine gasovoda zavrnu dok Belorusija ne izmiri svoj dug od 192 miliona dolara. Belorusija je u zamjenu za novac ponudila opremu i mašine, ali Moskva to nije prihvatila.

Belorusija transportuje oko 20 odsto ruskog gasa namenjenog zapadnoevropskom tržištu, a EU je saopštila da je aktivirala krizni plan zbog najnovijeg spora.
XS
SM
MD
LG