Dostupni linkovi

Bakijev traži da UN pošalju trupe, vlast želi da mu sudi


Predsednica prelazne vlade Kirgizije Roza Otunbajeva izjavila je danas da svrgnuti predsednik Kurmabnek Bakijev treba da bude izveden pred sud i time povukla raniju ponudu da mu se izdaju bezbednosne garancije.

Bakijev, svrgnut sa vlasti građanskim protestima sredinom prošle sedmice, upozorio je da će svaki pokušaj njegovog hapšenja izazvati krvoproliće i zatrazio da UN pošalju mirovne snage u Kirgiziju.

Izjava Roze Otunbajeve odražava oštriji stav novih vlasti prema Bakijevu koji odbija da se povuče. Zajedno sa drugim zvaničnicima, ona je ranije bila ponudila Bakijevu bezbedan izlazak iz zemlje ako pristane da dobrovoljno preda vlast.

"Ljudi me kritikuju zato što sam isuviše meka i kažu da za njega ne treba da postoje bezbednosne garancije. Oni traže da se Bakijevu sudi", izjavila je Otunbajeva za lokalnu televiziju.

Bakijev je u sredu pobegao iz prestonice Biškeka, nakon protesta zbog korupcije, rasta cena i kršenja ljudskih prava koji su prerasli u skobe sa policijom u kojima je poginulo više od 80 ljudi.

On je danas, iz svog doma u Džalalabadu na jugu zemlje, u izjavi za rusku agenciju Ria Novosti pozvao Ujedinjene nacije da u Krigiziju pošalju mirovne snage da bi se sprečilo širenje pobune.

Svrgnuti predsednik rekao je i da želi da međunarodna komisija ispita okolnosti nasilja u Biškeku i obećao da će poštovati njene nalaze.
XS
SM
MD
LG