Dostupni linkovi

Otunabajeva odbacila ponudu Bakijeva



Predsjednica prijelazne kirgistanske vlade Roza Otunbajeva odbacila je u ponudu svrgnutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva o pregovorima i optužila ga za podsticanje nasilja, javljaju mediji i prenose da Evropska unija šalje u Biškek svog posrednika.

"Nikakvi pregovori s Bakijevom nisu predviđeni", rekla je Otunbajeva koja je nakon nasilnih potesta u srijedu počela sastavljati prijelaznu vladu koja će voditi zemlju do donošenja novog ustava i izbora.

"Kakvi su uslovi potrebni da on konačno odstupi pošto je više od 1000 naših rodoljuba palo kao žrtve nasilnih protesta", zapitala je Otunbajeva i optužila Bakijeva i njegove pristalice da siju nemire.

U sukobima prosvjednika s policijom poginulo je 76 i ranjeno više od hiljadu osoba.

"Bakijevljeve snage nisu spremne predati se. Možete vidjeti koliko su nasilnih izgreda podstakle njegove pristalice. "Obaviješteni smo da je nekoliko bombi podmetnuto na tri javna mjesta u Biškeku", rekla je Otunbajeva, javlja Rojters.

Bakijev, koji je i sam 2005. na vlast došao prevratom, sklonio se na jug zemlje i stranim medijima najavio da je spreman pregovarati s opozicijom kako bi izbjegao građanski rat.

U telefonskoj izjavi za britanski BBC Bakijev je rekao da se nalazi na jugu Kirgistana, no nije htio otkriti gdje tačno.

U petak je Evropska unija objavila da šalje svog posrednika Pierrea Morela u Kirgistan kako bi pomogao prevladati krizu, prenosi AFP.

"Cilj posjete je procijeniti stanje nakon nedavnog nasilja i vidjeti što može učiniti EU u saradnji s međunarodnim partnerima kako bi pomogao pronalaženju mirnog rješenja za izlaz krize", navodi EU.

AFP dodaje da je američki otpravnik poslova u Biškeku u razgovarao s Otunbajevom, koja je nekad bila kirgistanska ambasadorka u SAD-u.
XS
SM
MD
LG