Dostupni linkovi

Lekaj osuđen na 13 godina zatvora


Anton Lekaj osuđen je zbog toga što je, kako se navodi u presudi, zajedno sa još nekoliko pripadnika OVK, više dana fizički i seksualno zlostavljao 13 nealbanaca, uglavnom Roma, koje je zajedno sa saborcima oteo iz svadbene kolone u junu 1999. godine kod Đakovice. Kako se navodi, zatvorili su ih u hotel Paštrik u Đakovici, a Lekaj je sa nekoliko saboraca iz OVK, 14. juna 1999. godine, ubio otetog Bajrama Krasnićija, a sutradan su streljali Zvezdana Ljušaja, Radeta Gagovića i Ređu Šalju kod klanice „Agimi“ u Đakovici. Lekaju se, pored mučenja i brutalnog zlostavljanja zarobljenih, stavlja na teret i da je zajedno sa saborcem Arbenom Škupijem silovao maloletnu devojku i starijeg muškarca koji su oteti iz svatova, kao i da je primoravao jednog zarobljenog da jede uho koje je nožem odsekao Radetu Gagoviću.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, rekao je da će se Tužilaštvo, koje je tražilo 20 godina zatvora za Lekaja, žaliti na presudu:

„Tužilaštvo je tražilo maksimalnu kaznu, koja mislim da je jedina primerena za ovakva mučenja i ubistva koja je optuženi prema presudi počinio. Anton Lekaj nije bio jedini koji je počinio ovaj zločin, stoga mislim da je na potezu UNMIK-ovo pravosuđe da se tamo procesuiraju i ostali koji su učestvovali u ovako krvavom zločinu i da se pravda zadovolji.“

I Lekajev advokat Teki Bokši najavio je na žalbu:

„Ja sam čitavo vreme insistirao na nenadležnosti ovih državnih organa Srbije. Za Kosovo je kompetentno isključivo UNMIK-ovo pravosuđe. A inače smatram da optuženom gospodinu Lekaju krivica nije dokazana.“

Okružni sud u Beogradu saopštio je da je nadležan za procesuiranje ovog slučaja, a saizvršioci zločina za koji je Lekaj osuđen, nedostupni su srpskom pravosuđu.
XS
SM
MD
LG