Dostupni linkovi

Mikerević podnio ostavku


Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević, podnio je večeras ostavku, uz obrazloženje da nije spreman da učestvuje u vlasti koja ne uvažava ustavna rješenja i u odnosima koji ne respektuju demokratske institucije i suverena prava:

“Polazeći od vlastitih političkih uvjerenja, stavova i programa partije kojoj pripadam, a posebno od moralnih normi i osjećanja odgovornosti koju imam kao predsjednik Vlade RS-a za sudbinu RS-a, srpskog naroda i svih građana RS-a odlučio sam da podnesem ostavku. Naime, nisam spreman da prihvatam i sprovedem prijetnje i ultimativne zahtjeve Visokog predstavnika o preuređenju ustavnog poretka u RS-u i u BiH, i to grubog kršeći ustave kao najviše pravne akte u svakoj državi.”

Mikerević je kazao da se kršenjem ustavnog poretka ne može osigurati vladavina prava, nego da se na taj način omogućava vladavina sile:

“Ja, za razliku od Visokog predstavnika i nekih drugih predstavnika međunarodnih institucija, vjerujem u BiH sastavljenu od RS-a i Federacije BiH, vjerujem u institucije RS-a i, naravno, u novu vladu RS-a koja će dostojanstveno i odlučno ostvarivati Ustavom i zakonima utvrđene nadležnosti, dosljedno ostvarivati Dejtonski mirovni sporazum i u tom okviru sve obaveze prema međunarodnoj zajednici, a naročito prema Haškom tribunalu.”

“Odlazim sa uvjerenjem da je Vlada RS-a, sa mnom na čelu, za ove dvije godine učinila dosta, pa i na saradnji sa Haškim tribunalom, što je, uvjeren sam, mjerljivo za sve objektivne i nepristrasne analitičare i posmatrače”, poručio je Dragan Mikerević, ne želeći nakon svoje izjave odgovarati na pitanja novinara.

* * * * *

Dragan Čavić, predsjednik RS-a, govoreći o Ešdaunovim sankcijama, izjavio je da će srpsko jedinstvo biti “odgovor na pritiske i napade” na ovaj entitet.



U prvom pojavljivanju u javnosti nakon jučerašnjih odluka Visokog predstavnika o personalnim i institucionalnim sankcijama zbog neprijema BiH u Partnerstvo za mir, predsjednik RS-a, Dragan Čavić, tvrdi da je Visoki predstavnik potpuno stao na stranu čelnika Stranke demokratske akcije i radi samo na ispunjavanju njihovih želja i projekcija, koje u suštini za cilj imaju nestanak RS-a, rekao je Čavić. Vlasti RS-a će na to odgovoriti nacionalnim jedinstvom, kaže Čavić:

“Na otvaranje procesa ja sam dužan da otvorim drugi proces, a to je proces traženja sa svim političkim strankama u RS-u i njenim autoritetima na svim nivoima potpunog nacionalnog konsenzusa kao odgovora na pritiske i napade na RS. To otvoreno i javno kažem.”

Dragan Čavić smatra da Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, kroz, kako je rekao, tzv. reforme s prizvukom približavanja Evropi radi u interesu Adnana Terzića, koji je najveći krivac što u BiH nisu uhapšeni optuženi za ratne zločine, jer kontroliše Državnu graničnu službu, Interpol i SIP-u.

“Ja na ovom mjestu ću biti smetnja takvim vrstama reforme koje predstavljaju nasilništvo, izlaze iz najboljeg okvira koji je potreban narodima i građanima BiH, a to su konsenzus i kompromis, i biću smetnja za rušenje onog što je rezultat unutrašnjeg dogovora u BiH, a manifestacija političkih želja - to su, prije svega, političari iz Stranke demokratske akcije i srodnih političkih partija. Ovo im je poruka od mene i moraju da znaju odmah sada: ako žele da uklanjaju smetnju, neka je uklanjaju odmah.”

Srpska demokratska stranka će 22. decembra, na sjednici Glavnog odbora, donijeti odluke kako će dalje politički djelovati, dok će Partija demokratskog progresa, čijim liderima je također odlukama o sankcijama izrečena zaštitna mjera zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države, svoj stav utvrditi na sutrašnjoj sjednici.
XS
SM
MD
LG