Nedjelja, 07. februar/veljača 2016, 11:35 CET

  Foto

  Hiljade za Tvrđavu Evropa, stotine za dobrodošlicu izbjeglicama

  06.02.2016
  Na ulice Praga u subotu je izašlo na hiljade demonstranata protiv islamizacije Evrope, uz skandiradnje "Češka Česima" i "Nećemo multi kulti". Istovremeno, stotine Pražana krenulo je u pohod centrom da pokažu da Evropa ipak nije kontinent mržnje, straha i netolerancije. Dalje/More

  Fotogalerija Sarajevo: Izlazak na led svjetske prvakinje Tuktamiševe

  Aktuelna svjetska i evropska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa iz Rusije je u petak nastupila na Međunarodnom natjecanju u umjetničkom klizanju "Sarajevo open 2016" koje traje do nedjelje. Osim nje u pojedinačnoj konkurenciji kod djevojaka nastupile su još Arijana Tirak iz Bosne i Hercegovine i Nađma Mohamed iz Francuske.

  Fotogalerija Protest zbog pomena Nediću

  Pedesetak građana u Beogradu je održalo pomen Milanu Nediću, dok su u isto vreme i na istom mestu protestovali pripadnici antifašističkog pokreta podsećajući na Nedićevu ulogu u zločinima nad Jevrejima, Romima i Srbima.

  Fotogalerija BiH: Djeca pričaju fotografijom

  Školarci, njih oko stotinu iz deset opština BiH, družili su se, te učili o osnovama fotografije. Imali su mogućnost da uz pomoć bh. fotografa izraze svoja viđenja svijeta oko sebe, ali i svoje želje i potrebe. Na inkluzivnim Foto radionicama učestvovala su i djeca sa posebnim potrebama.

  Fotogalerija Februarsko proleće u Beogradu

  Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine u Beogradu, za sedam dana temperatura se sa -10 popela na +20 sto je mnoge beograđane izvelo na ulice da uz kaficu i prijatelje uživaju u toplom februarskom danu

  Fotogalerija Čečenija: U potrazi za divljim lukom

  Za Čečene je divlji luk (na Balkanu poznat pod nazivima: medvjeđi luk, crijemuš, srijemuš ili šumski luk) itekakav biznis. U ovom osiromašenom dijelu Kavkaza branje divljeg luka donosi dnevnu zaradu i do 36 eura. Međutim, tradicionalno branje ove hranljive biljke nosi rizike.

  Fotogalerija Istočna Europa: Pogled iz zraka

  Dok Zapad uveliko primjenjuje snimanje iz zraka zahvaljujući dronovima (bespilotna letjelica), Istočna Europa tek uviđa mogućnosti ove tehnologije. U protekle dvije godine fotograf RSE Amos Chapple napravio je jedinstvenu seriju fotografija spomenika kulture istočnog europskog područja.

  Fotogalerija Pirot: Svetsko prvenstvo u pravljenju peglane kobasice

  Iako se na internetu može naći mnogo recepata, specijalitet koji se tradicionalno pravi od najkvalitetnijeg mesa, kako se pravi prava pirotska peglana kobasica svaka porodica u tom gradu vekovima ljubomorno čuva. Prave je, tvrde, od najkvalitetnijih vrsta mesa, bez masnoće.

  Fotogalerija Šamac: Dodik i Vučić otvorili školu u Crkvini

  Predsjednik RS-a Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić u subotu su u Crkvini kod Šamca otvorili novoizgrađenu školu koja je stradala u poplavama 2014. godine. Škola se zove "Srbija", a njenu izgradnju sa 500.000 eura financirala je Srbija.

  Fotogalerija Azerbejdžan: Život na rubu naftnog polja

  Azerbejdžansko selo Novkani u neposrednoj blizini prijestolnice Bakua nalazi se pored naftnog polja. Fotoreporter RSE Petr Šelomovskij dokumentovao je svakodnevni život mještana Novkanija.

  Fotogalerija Život na srpskom Sibiru

  Pešter, opština Sjenica, poznat je i kao srpski Sibir. Često je najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa rekordnom zabeleženom minimalnom temperaturom od čak –39 stepeni Celzijusa.

  Fotogalerija Sedmica u slikama: 22–29. januar

  Tradicionalna indijska gimnastika, posljedice El Ninja u Kaliforniji, poruke na "zidu smrti", demonstracije aktivistica "Femena" straža ispred Groba neznanog vojnika – dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera u proteklih sedam dana.

  Fotogalerija Spriječena deložacija u Mostaru

  Oko 300 građana Mostara spriječilo je deložaciju penzionerke Kate Šarić i njeno dvoje djece iz stana u Vukovarskoj ulici. Nakon što su građani, okupljeni preko društvenih mreža, blokirali ulaz u zgradu, sudska policija i izvršioci odlučili su da se povuku.

  Fotogalerija Staro sajmište: Sećanje na žrtve holokausta

  U sredu se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Tim povodom je na Starom sajmištu održana centralna državna ceremonija.

  Fotogalerija Protest fotoreportera i fotografa

  Mehanički rad, ili autorsko delo? Pitalo je stotinak fotoreportera poslanike u danu kada glasaju o zakonu koji preti da naruši njhova autorska prava.

  Fotogalerija Gruzijski punkeri i gothi

  Gruzijska prijestolnica Tbilisi u regiji južnog Kavkaza poznata je po etničko-kulturnoj raznolikosti. To je dovelo i do nastanka male punk zajednice, čak i manje goth scene prepoznatljive po sablasnom modnom stilu i muzici.

  Fotogalerija Protest novinara i fotoreportera ispred Vlade Srbije

  Oko 200 novinara, foto-reportera i građana okupilo se po četvrti put u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije na protestu "Novinari ne kleče". Medijska udruženja objavila su novi proglas u kojem se ponavlja zahtev da ministar Bratislav Gašić bude smenjen, ali i navode još neki novi zahtevi.

  Fotogalerija Snežna oluja paralisala SAD

  Parališuća mećava već treći dan besni nad južnim i istočnim delovima SAD, ugrožavajući 85 miliona ljudi. 11 država je do sada proglasilo vanredno stanje, javljaju američki mediji. Na hiljade letova je otkazano, a mnogi putevi su zatvoreni, a na snazi je i zabrana putovanja.

  Fotogalerija Crna Gora: Decenija od tragedije na Bioču

  U Crnoj Gori je u subotu obilježeno deset godina od željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno. Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina, a sva četiri vagona se survala u provaliju.

  Fotogalerija Tunel spasa obogaćen novim eksponatima

  U Tunelu D-B ili sarajevskom Tunelu spasa, obogaćena je stalna muzejska postavka novim eksponatima. Muzej je dobio i audio vodič na tri jezika, kao i vodič za slijepe i slabovidne osobe na Brajevom pismu. Sve ovo upotpunit će doživljaj turista i omogućiti stvaranje cjelovite slike o značaju Tunela.

  Fotogalerija Sedmica u slikama: 15–22. januar

  Obilježavanje Bogojavljenja, demonstracije povodom godišnjice ubistva Stanislava Markelova, balkanska izbjeglička ruta, razaranje u Pešavaru - dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera u proteklih sedam dana.

  Fotogalerija Čekajući voz na minusu

  Nekoliko stotina izbeglica u Preševu, onih koji su preduhitrili blokadu granice, po ciči zimi napreduju ka svom snu – životu bez rata i stradanja.

  Fotogalerija Izbeglički put

  Hladno vreme, temperature do - 7 i niže, otežavaju put u izbeglicama kroz balkanske zemlje. Iako je zbog toga njihov broj smanjen, i dalje oko hiljadu ljudi dnevno, među njima deca i stariji, prolaze granicu između Makedonije i Srbije, gde nekoliko kilometara po hladnom vremenu, moraju prelaziti peške.

  Fotogalerija Obilježavanje Bogojavljenja u gradu na Vrbasu

  Do Časnog krsta u Banjaluci na rijeci Vrbas, u povodu velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, prvi je doplivao 22-godišnji Aleksa Jošić, član banjalučkog Plivačkog kluba "22.april". Pobjednika je darivao zlatnikom banjalučki vladika Jefrem, a i ostali učesnici su dobili prigodne poklone.

  Fotogalerija Podgorica: Obilježen hrišćanski praznik Bogojavljenje

  Ivan Kukuličić iz Zete pobjednik je plivanja za Časni krst povodom hrišćanskog prazika Bogojavljenja. Nadmetanje za Časni krst, na kojem je učestvovalo oko 150 vjernika, održano je na ušću rijeke Ribnice u Moraču, u Podgorici.

  Fotogalerija Azerbejdžan: "Kavijar diplomatija" pod pritiskom

  Zbog stalnih protesta u Azerbejdžanu, vlasti su podigle sigurnosne mjere na viši nivo. Posljednjih godina predsjednik Ilham Alijev je potrošio milijarde na blještave i uzaludne projekte, pogotovo u prijestolnici Bakuu. Na vlast, poznatu po korupciji i brutalnosti, mnogi građani nisu ponosni.

  Fotogalerija Opća bolnica u Sarajevu kroz fotografije

  J.U. Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo ima bogatu tradiciju. Nastala je još u 19. vijeku i od tada je prošla kroz mnoge historijske epohe. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995.) bolnica je pogođena sa oko 200 velikih projektila. Uprkos teškom oštećenju i manjku adekvatne opreme, bolnica je tokom rata liječila više od 8.000 ranjenih sugrađana. Tada je izvedeno oko 11.000 većih operacija. Kroz njene prostorije prošlo je više od 90.000 vanjskih pacijenata. Od 1998. do 1999. godine, zahvaljujući međunarodnoj pomoći, izvršena je sanacija, rekonstrukcija i opremanje bolnice. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 20. aprila 2006. bolnica dobiva sadašnji naziv - Javna ustanova Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" po šefu hirurških disciplina, glavnom hirurgu Armije BiH i osnivaču bh. sindikata uposlenika u zdravstvu.

  Fotogalerija Vladimirov aerodrom na Bajkalskom jezeru

  Tokom ljetnih mjeseci u sovjetskoj eri Vladimir Prokopjev bio je izuzetno vrijedan radnik. Ali i danas, poslije raspada Sovjetskog saveza, Vladimir sa svojih 86 godina, održava aerodrom koji je prije više od dvije decenije prestao sa radom.

  Fotogalerija Sedmica u slikama: 8–15. januar

  Karneval u Vevčanima, hodočašće na obalama Bengalskog zaliva, tradicionalna igra "Zgrabi djevojku", humanitarna pomoć za Sirijce, posjeta svetom gradu u Nadžafu - dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera u proteklih sedam dana.

  Fotogalerija Koktel u Ministarstvu inostranih poslova Srbije

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić priredio je danas novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i direktore i glavne i odgovorne urednike medija,

  Fotogalerija Doček Pravoslavne nove godine u Podgorici

  Uz zvuke turbofolka i govore sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), u Podgorici je obilježena nova godina po julijanskom kalendaru. Ovaj skup kojeg je organizovao dio Demokratskg fronta (DF) nije mogao da prođe bez homofobnih poruka. RSE foto / Savo Prelević

  Fotogalerija Srebrenica: Snijeg i vjetar donijeli nevolje poljoprivrednicima

  Prvi ovogodišnji snijeg i jak vjetar nanijeli su velike štete poljoprivrednicima u opštini Srebrenica. Usljed tereta snijega, mnogi plastenici su uništeni, a olujni vjetar u ponedjeljak uveče je totalno uništio i one koji su bili ispravni. U nekim plastenicima već su bili obavljeni i pripremni poslovi za sadnju ranog povrća. Poljoprivrednici, kojima je to jedini izvor prihoda, našli su se u bezizlaznoj situaciji.

  Fotogalerija Obnova Doma zdravlja Kumrovec

  Dvije godine traje rekonstrukcija nekadašnjeg Doma zdravlja Kumrovec na Otoci. Svi rokovi za završetak radova su probijeni. Pacijenti su primorani ići u druge domove zdravlja, udaljene i po nekoliko kilometara.

  Fotogalerija Građani dežuraju za spas Opće bolnice u Sarajevu

  Građani Sarajeva okupili su se u ponedjeljak, 11. januara, ispred zgrade Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog spajanja ove ustanove s Kliničkim centrom

  Fotogalerija Priština: Demonstranti bacali molotovljeve koktele

  U centru Prištine nakon protesta opozicije došlo je do nasilja. Jedna grupa demonstranata neprestano je bacala molotovljeve koktele na zgradu Vlade i, u trenutku kada je počeo da gori jedan od prozora, Policija Kosova je ispalila suzavac na demonstrane.

  Fotogalerija Banja Luka u znaku Dana Republike Srpske

  Obilježavanje dana Republike Srpske počelo je u subotu u Banjoj Luci arhijerejskom liturgijom u hramu Hrista Spasitelja koju je predvodio patrijarh srpski Irinej. Nakon vjerskog obreda, održao se službeni susret predsjednika RS Milorada Dodika i delegacije Srbije, a potom i svečana akademija.

  Fotogalerija Izbor iz karikatura Petra Pismestrovića

  "Nekada sam crtao samo portretne karikature i poznavao imena i likove svih sportaša, pjevača, glumaca, a skoro nijednog političara. Sada crtam uglavnom političke karikature i znam imena skoro svih političara, neke čak poznajem i osobno, a ljude iz svijeta kulture, sporta i estrade uopće ne", napisao je u dnevniku za RSE karikaturista Petar Pismestrović. Donosimo neke od njegovih karikatura.

  Fotogalerija Sedmica u slikama: 1 - 8. januar

  Pravoslavni Božić, super baka i djed u Tbilisiju, uhapšeni pakistanski talibani, gigantska statua Mao Ce-tunga, migranti na srpsko-makedonskoj granici - dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera u proteklih sedam dana.

  Fotogalerija Tuzlaci proslavljaju pravoslavni Božić

  Pravoslavni vjernici u četvrtak su u Tuzli pozvali građane na kuhano vino i kolače te da tako zajedno obilježe Božić i time pokažu zajadništvo i suživot u ovom gradu.

  Fotogalerija Bosanska Posavina: Snijeg uništio plastenike i zasade

  Snježni pokrivač od skoro pola metra pričinio je ogromne štete poljoprivrednoj plasteničkoj proizvodnji širom Bosanske Posavine. Mnogi plastenici u Brčkom, Šamcu, Pelagićevu i Gradačcu s pratećom opremom su uništeni, kao i zasad povrća u njima. Štete se zbrajaju, a prema prvim neslužbenim procjenama one će biti višemilijunske.