Francuski broker kriv za gubitak 4,9 milijardi eura

Žerome Karviel

Sud u Parizu proglasio je krivim bivšeg berzanskog trgovca Žeroma Kerviela (Jerome Kerviel) po svim tačkama optužnice u jednoj od najvećih prevara u istoriji bankarskog trgovanja.

Osuđeni diler branio se tvrdnjom da je banka Sosiete Ženeral (Societe General) tolerisla njegove riskntne poteze dok je donosio profit.

Kerviel je osuđen je na tri godine zarvora i naređeno mu je da vrati Sosiete Ženeral nevjerovatnih 4,9 milijarde eura (6,72 milijarde dolara) koje je banka izgubila.

Tridesetrogodišnji broker proglašen je krvim za prevaru, povredu povjerenja i neovlašćeno korišćenje kompjutera u prikrivanju uplata vrijednih više od 50 milijardi eura u periodu od kraja 2007. i početka 2008. godine.

Tokom suđenja osuđeni broker se branio tvrdnjom da je banka tolerisala njegove riskantne poslovne poteze sve dok joj je to donosilo zaradu.

Osim trogodišnje zatvorske kazne predstoji mu i dvije godine suspenzije.

Kervielov advokat je rekao da će uložiti žalbu na presudu, a bivši će trgovac ostati na slobodi dok se žalbeni postupak ne završi.

Njemu se ranije ove godine sudilo zbog optužbi da se kladio sa 50 milijardi eura novca Societe Ženeral bez znanja banke.

"Katastrofa"

Predsjedavajući sudija Dominik Pot (Dominique Pauthe) u obrazložu je naveo da je Kerviel svjesno kršio pravila i išao preko svojih ovlašćenja koja je kao diler imao, nasuprost njegovoj tvrdnji da je banka znala čime se bavi i to tolerisala dok je donosio profit.

Advokat odbrane Olivije Mecner (Olivier Metzner) saopštio je da je njegov klijent “zgrožen” presudom. Kako je rekao sud je presudio da banka nije odgovorna ni za šta, uključujući ni to što je omogućila da se kreira sistem koji je omogućio to što se dogodilo.

Njegov bivši pretpostavljni kao i kolege stali su u red i sjedočile protiv njega.

Advokat banke SocGen advokat Žan Vej (Jean Veil), optužio je Kerviel za "dvoličnost" zato što je kaže uvjeravao svoje šefove da je sve o u redu dok je pravio ogromne gubitke.

I predsjednik banke i izvršni direktor u vreme gubitka profita, Danijel Bouton (Daniel Bouton) nazavao je skandal "katastrofom".

Ali, Kervielovi advokati ostali su pri stavu da je u cijelom sistemu postojala kultura kršenja pravila kada je menadžement SocGen namjerno zatvarao oči u trci za profitom.

Sama banka je kažnjena je sa četiri miliona eura od strane francuskih regulatora.

Kerviel afera je udarac na reputaciju jedne od najprestižnijih finansijskih institucija Francuske, rekao je BBC-poslovni novinar Mark Gregori (Mark Gregory), ali je dodao da je u nekim aspektima razilaženje bilo manje nego što bi se očekivalo i da se na sve ovo gleda kao na fusnotu mnogo veće globalne finansijske panike koju je pratio kolaps američke investicione banke Leman braders (Lehman Brothers) nekoliko mjeseci kasnije, nakon čega je svijet zapao u duboku finasijsku krizu na globalnom nivou.