Dostupni linkovi

Šaškor: Ljekoviti poraz Crkve


Prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu nije bio masovan koliko je desnica priželjkivala
Prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu nije bio masovan koliko je desnica priželjkivala

Piše: Ines Šaškor

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Hrvatska desnica najavljivala je događanje naroda kojim bi oborila ratifikaciju Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama. Najprije je izmišljena nepostojeća rodna ideologija koje u konvenciji nema, pa poništavanje bioloških razlika između žena i muškaraca, uvođenje više spolova/rodova, nametanje takve ''ideologije'' obrazovnom sustavu. Prizivao se kataklizmički scenarij sumraka tradicijskih vrijednosti hrvatske nacije, opstojnosti države, pa i kršćanske civilizacije.

Na tim je lažima mobilizirana ukupna desna scena u Hrvatskoj. Mjesecima je trajao pritisak na stranku na vlasti, HDZ, da odustane od ratifikacije ''đavolskog dokumenta''.

Kada se premijer Plenković ipak odlučio na ratifikaciju i vodstvo stranke većinski stalo uz njega organizirani su javni prosvjedi u središtu Zagreba.

Na njima se okupilo između pet i osam tisuća ljudi (službeni podaci MUP-a, odnosno pojedinačno kompjutorsko mjerenje). Organizatori su objavili da je nazočilo 70.000 tisuća ljudi.

Kad je bal, nek' je maskenbal, kaže jedna izreka.

Demonstracije su zapravo završile fijaskom, ali organizatori to negiraju.

Histerija kojom je desnica u Hrvatskoj dočekala Istanbulsku konvenciju počela je s lažima i završava s lažima.

Fake news ušle su u Hrvatsku na velika vrata.

Bilo je tragikomično gledati zbunjene ljude na tim skupovima koji su uvjereno izricali nebuloze, nemajući pojma ni o čemu govore, niti zašto se uopće zalažu.

Organizatori prosvjeda, konzervativne nevladine udruge, uz prateće neizbježne veteranske organizacije, imali su evidentno političke ciljeve – prisiliti vladajući HDZ na uzmak i naškoditi njezinom predsjedniku Andreju Plenkoviću, kojega doživljavaju kao liberalnog uljeza i briselskog slugu.

Nakon poteza s Istanbulskom konvencijom Andrej Plenković (na fotografiji) izgubio je blagoslov s Kaptola
Nakon poteza s Istanbulskom konvencijom Andrej Plenković (na fotografiji) izgubio je blagoslov s Kaptola

Zbog tih ciljeva izabrali su svu silu ''domoljubnih'' parola koji su u sudaru sa stvarnim sadržajem i smislom Istanbulske konvencije zvučali groteskno. Organizatori prosvjeda su od građana koje su pozvali i dovezli na skup učinili gomilu zatucanih redikula.

Katolička crkva u Hrvatskoj uložila je cijeli svoj autoritet u obaranje Istanbulske konvencije. Od službenih priopćenja autoritativnih tijela, izjava brojnih svećenika, pisanja crkvenog tiska, do izravne potpore demonstracijama protiv ratifikacije konvencije - svu je svoju moćnu logistiku stavila na raspolaganje rušiteljima konvencije.

Krah prosvjeda je i njezin neuspjeh.

Ostaje za raspravu pitanje zašto se jedna tako dugovječna i iskusna institucija poput Katoličke crkve upustila u akciju ispod svake intelektualne razine.

Sve velike svjetske religije doktrinarno se protive propitivanju društvenog aspekta spolnosti i uvođenju termina ''rod'', jer se time problematizira sama suština religijske objave. Termin je ušao u sve relevantne svjetske dokumente i konvencije prije tridesetak godina, svjedočeći napretku humanističke misli koja valorizira društvenu uvjetovanost spolnih uloga. To je i dalje velika svjetska tema, predmet ozbiljnih filozofskih, socioloških, psiholoških i teoloških rasprava. Na tom tragu je i prva izjava hrvatskih biskupa o Istanbulskoj konvenciji iz 2014. godine – ona joj se doktrinarno protivi, ali je umjerena i poziva na dijalog na osnovi kršćanske antropologije.

Danas, umjerenost i dijalog ustupili su mjesto žestokoj konfrontaciji i što je najgore, falsifikatima. Jer, Istanbulska konvencija ne sadrži ništa od onoga što joj se imputira i na što je Crkva zdušno nalegla. Rodno uvjetovano nasilje nad ženama koje ona spominje naprosto je opis stvarnosti, fact of life.

Sadašnja retorika iz crkvenih krugova priziva arbitrarnu ulogu Crkve u eminentno društvenim i političkim pitanjima. Suprotstavljanje vodstva HDZ-a, stranke koja joj je prečesto ''prirodni saveznik'' u tom nastojanju, doživljeno je kao izdaja.

Prosvjednici premijera Hrvatske doživljavaju kao briselskoga slugu
Prosvjednici premijera Hrvatske doživljavaju kao briselskoga slugu

Protivljenje Crkve, osim doktrinarne, ima jasnu političku pozadinu. Vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj protivi se sekularizaciji društva, a osobito liberalizaciji u područjima koje je Crkva samoproglasila svojima, poput odgoja, obrazovanja, obitelji, tradicije. Na tom tragu Crkva je sumnjičava prema svim nositeljima javnih funkcija koji joj nisu podložni.

Nakon poteza s Istanbulskom konvencijom Andrej Plenković izgubio je blagoslov s Kaptola i teško će ga vratiti.

Izgubljena bitka s Istanbulskom konvencijom neće se zaboraviti. Rat za ''domoljubni'' i ''kršćanski'' HDZ nastavit će se uskoro.

  • Slika 16x9

    Ines Šaškor

    Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE. Autorica kolumne Zrno soli na portalu RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG