Dostupni linkovi

Vukčević: Netačno je da nisam procesuirao zločine nad Srbima


Hajka na mene i na rad Tužilaštva: Vladimir Vukčević
Hajka na mene i na rad Tužilaštva: Vladimir Vukčević

Advokatska komora Beograda odbila je zahtev bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića za upis u registar advokata. Informaciju je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore i jedan od ukupno jedanaest članova Upravnog odbora te organizacije koji je odbacio Vukčevićevu registraciju.

Bivši tužilac i nesuđeni advokat Vukčević uzvraća da se radi o hajci na njega i instituciju koju je predvodio.

Neprofesionalno obavljanje funkcije tužioca za ratne zločine razlog je za sprečavanje Vladimira Vukčevića da se bavi advokaturom. To je većinski stav koji je zauzeo Upravni odbor Advokatske komore Beograda, rekao je za RSE Slobodan Šoškić, predsednik te organizacije. On prenosi da je atmosferu tokom sastanka opteretila diskusija o tome koliko je “patriotski” Vukčević obavljao svoju prethodnu funkciju.

Bez obzira kako se sudi, navijate za partiotski stav i tako se upravljate: Slobodan Šoškić
Bez obzira kako se sudi, navijate za partiotski stav i tako se upravljate: Slobodan Šoškić


“Vi zamerate nekome što je podigao optužnicu protiv nekoga. A u drugom slučaju mu zamerate što nije podigao optužnicu protiv nekog drugog. Jedanput su žrtve Srbi, drugi put su žrtve Albanci. Pa se vi sad upravljajte s obzirom na ono što ste po nacionalnosti i da li ste, da tako kažem, patriota. U svakom slučaju, bez obzira kako se sudi, navijate za partiotski stav i tako se upravljate”, rekao je Slobodan Šoškić.

Bilans glasanja bio je šest protiv, četiri uzdržana i jedan za upis u registar bivšeg tužioca Vukčevića.

Sam Vukčević pak za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavljuje žalbu Advokatskoj komori zbog ovakve odluke naglasivši da se radi o odmazdi zbog angažmana na čelu Tužilaštva za ratne zločine.

“Mislim da je to hajka na mene i na rad Tužilaštva. Jer šta se tu zamera? Zamera se da nisam u dovoljnoj meri procesuirao predmete srpskih žrtava – što je netačno. Glavna primedba je bila u tome da sam dopustio da Nataša Kandić (antiratna aktivstkinja i direktorka Koalicije za REKOM) preuzme apsolutnu vlast u Tužilaštvu. Da se ona pita i da vodi politiku krivičnog progona... Odnosno da odlučuje ko će biti optužen, a ko neće. Tako da mi je bilo vrlo jasno kako će se to odigrati do kraja”, kaže Vukčević.

Bivši tužilac Vukčević ističe da su kvalitet njegovog rada najvišim ocenama potvrđivale međunarodne instance. To garantuje naš profesionalizam, naglašava Vukčević.

“Mi smo napravili jednu instituciju koja je bila respektabilna pravosudna institucija Srbije. Na određen način smo povratili poljuljan ugled srpskog pravosuđa. Jedna od ocena našeg rada su i izveštaji o saradnji Srbije koje Savetu bezbednosti UN dvaput godišnje podnosi glavni tužilac Haškog tribunala. Tu se naravno prosmatra i progon izvršilaca ratnih zločina. Do momenta dok nisam došao svi su izveštaji bili negativni. Od kada sam stupio na dužnost skoro svi su bili pozitivni. Što je potvrda našeg rada. A ove patriote pod znacima navoda tvrde da sam bio 'produžena ruka' Haškog suda”, kaže Vukčević za RSE.

Ovo je drugi put da Advokatska komora Beograda odbija da u evidenciju uvede Vladimira Vukčevića. Prethodni put je njegov zahtev odbijen uz obrazloženje da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

Slobodan Šoškić, jedini član Upravnog odbora Advokatske komore koji je podržao upis bivšeg tužioca u registar, konstatuje da je ovaj slučaj slika i prilika aktuelnog stanja u društvu, ali i advokaturi.

“Zlo i naopako je naše društvo u najširem smislu, a onda ima i takvih društvenih grupa i u advokaturi. Tako da je došla do nivoa koji je udaljuje od pomisli da je to društvena elita. Verujem sto posto da će uspeti sa žalbom, odnosmo u krajnjoj liniji sa tužbom koju će podneti sudu. A onda će Komora morati da mu plati odštetu za vreme koje nije radio pošto bude eventualno upisan od strane suda”, objašnjava Šoškić.

Pojedinci iz Advokatske komore prikupljaju poene za opstanak na funciji: Bogoljub Milosavljević
Pojedinci iz Advokatske komore prikupljaju poene za opstanak na funciji: Bogoljub Milosavljević


Insitucija poput Advokatske komore Beograda ne bi smela da istupa na ovakav način, upozorava profesor prava Bogoljub Milosavljević. Potencijalne razloge vidi u pokušajima pojedinaca da iskažu lojalnost aktuelnoj politici.

“I verovatno s tim u vezi nekim pokušajima da vrh Advokatske komore prikaže dobrim postojećim vlastima i prikupi od njih neki poen za opstanak na funkciji. Advokati, kao pripadnici jedne profesije koja svakome mora da pruži pomoć u dobijanju pravde, da sad procenjuju da li je neko radio kao tužilac na jedan ili drugi način.... Mislim da to jednostavno Komori ne pripada”, zaključuje Bogoljub Milosavljević.

Vladimir Vukčević je bio prvi tužilac za ratne zločine i tu funkciju je obavljao od 2003. do 2015. godine, kada je penzionisan.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG