Dostupni linkovi

Vučić o referendumu: Ne mešam se, ali Dodik da razmisli


Aleksandar Vučić (D) i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić (D) i Milorad Dodik

Zamolio sam Dodika da još jednom razmotri odluku Narodne Skupštine Republike Srpske o referendumu, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Beogradu sa prvim čovekom manjeg bh. entiteta. Milorad Dodik poručuje da je spreman da razgovara sa Sarajevom o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali da, ukoliko dogovor ne bude postignut – referendum ostaje kao opcija.

Predsednik Vlade Srbije kaže da je u razgovoru sa Dodikom saslušao njegove razloge za raspisivanje referenduma, te da mu je predočio svoje argumente i širi kontekst.

“Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku", rekao je Vučić u petak na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodao je da ceni to što Dodik poštuje stav Srbije.

“Mi da vršimo pristiske na način na koji je to nekada neko radio – priče o Miloševiću, Karadžiću, ne znam čemu – to su takve gluposti da nemam reči. Nit’ ću ja to da radim niti bi Dodik na to pristao. Moje je da kao neko ko voli Republiku Srpsku ukažem na ono što vidim. I mislim da ponekad dobro vidim celinu odnosa, kompleksnost i složenost situacije i da u skladu sa tim, zbog zaštite interesa i RS i BiH, je potrebno da više razmišljamo i da zajednički doosimo odluke”, istakao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je spreman je na dijalog o pravosuđu i tužilaštvu u BIH, ali ako dogovor izostane ostaje pri odluci o referendumu.

On je ponovio da RS referendumom ne poziva na rat, već na poštovanje demokratskih procesa.

“Republika Srpska je spremna da razgovara o sudu i tužilaštvu. Može sud i tužilaštvo da bude profesionalno i da se bavi ingerencijama koje ima po zakonima Bosne i Hercegovine i ne može da se miješa u pravosuđe RS. Kada to završimo, nestaju razlozi za referendum. Mi ostajemo pri svojoj argumentaciji i ukoliko se ne desi dogovor – ostajemo pri referendumu”, kategoričan je Dodik.

Referendum je, kaže on, odgovor na “izdajničku opoziciju” iz Republike Srpske koja, kako je rekao, “na nivou BiH prenosi nadfležnosti uz asistenciju međunarodnih faktora”.

“Ovo je reakcija na tu izdajničku spiralu Mladena Bosića, Mladena Ivanića i njegovih saradnika koji tamo to rade. (…) Ta spirala nas je dovela do toga da se RS brani.”

U osvrtu na prošlonedeljni incident u Potočarima, kada je na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici napadnut, Aleksandar Vučić je kazao da Beograd veruje da će nadležni organi u BiH uraditi svoj posao i da će počinioci biti kažnjeni.

“Naše službe bezbednosti imaju potpuno sklopljenu sliku. Mi ćutimo i čekamo šta će da kažu organi Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Imamo bezbroj fotografija, bezbroj snimaka i mnogo operativnih i obaveštajnih podataka o susretima pre i neposredno posle događaja u Srebrenici, koji bi ovezali različite faktore”, rekao je Vučić.

Dodao je da neće privatno učestvovati u pravosudnom gonjenju nijednog lica.

Premijer Srbije ponovio je da će se iduće sedmice sastati sa trojicom članova Predsedništva BiH u Beogradu, te da će imati mnogo tema za razgovor.

“Nama je potreban mir, to je nasušna potreba svih naših naroda i to je najvažniji uslov da bismo mogli da imamo ekonosmki napredak. (…) Taj sastanak ćemo iskoristiti i kao pripremu za naše zajedničke projekte za nastavak berlinske konferencije i nastavak razgovora sa gospođom Merkel, rekao je Vučić, dodavši da Srbija saradnju sa Republikom Stpskom niti može niti sme da prekine.

Predsednik RS je veliki deo svog izlaganja posvetio upravo incidentu u Srebrenici. Prema njgovim rečima, u tom događaju učestvovao je i Naser Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH na teritoriji Srebrenice.

“Prema informacijama koje imamo u RS, a potvrđene su iz Sarajeva, bio je prerušen na komemoraciji u Srebrenici i podstrekivao je upravo na ono što se dešavalo tamo.”

Na pitanje novinara ima li dokaza u vidu snimaka ili fotografija, Dodik je kratko odgovorio:

“Nisam bio tamo da fotografišem. Dovoljno je ovo što sam rekao.”

XS
SM
MD
LG