Dostupni linkovi

Vlada odriješila kesu, ali Francuzi i dalje štrajkaju


Štrajkovi u Francuskoj, Marsej, maj 2016.
Štrajkovi u Francuskoj, Marsej, maj 2016.

Francuska i dalje u štrajkovima. Radnici nezadovoljni novim zakonom o radu odlučni su da osiguraju bolju pregovaračku poziciju. Predsjednik Francois Hollande ponavlja da nema odstupanja, ali čini se da će Evropsko nogometno prvenstvo koje počinje idući tjedan ipak smiriti dio sindikata, natjerati vlast da popusti u tvrdim stavovima.

Francuska vlada u pokušaju da izbjegne transportni kolaps tokom prvenstva pokušava jedan od transportnih sindikata dovesti za pregovarački stol. Ministri rada i transporta spremni su popustiti, ali očekuju da to uradi i druga strana.

Kako bi izbjegla široke štrajkove nacionalnih razmjera, socijalistička vlada je već zagrabila unovčanik i povećala plaće nastavnicima, odustala od planiranog smanjivanja sredstava za znanstvena istraživanja, a država će plaćati osiguranje za nezaposlene umjetnike.

Prekid željezničkog prometa u vrijeme Evropskog nogometnog prvenstva koje počinje 10. juna i koje će trajati puni mjesec dana doveo bi do potpunog kaosa u vrijeme kada se u Francuskoj očekuje dolazak 2,5 milijuna navijača, među njima čak 1,5 milijun stranih posjetilaca.

I piloti Air France saopćili su da su spremni ići u štrajk zbog planiranog ograničenja plaća, no datum nisu odredili.

Za sigurnost predstojećeg Evropkog nogometnog prvenstva anagažirano je oko 90.000 policijaca, a u zemlji su na snazi izvanredne mjere uvedene nakon terorističkih napada prošloga novembra u Parizu kada je ubijeno 130 ljudi.

Francuska policija u pripremama za Euro 2016
Francuska policija u pripremama za Euro 2016

No, što je sporno u novom zakonu o radu koji je na noge podigao cijelu Francusku? Radnici su proteklih dana blokirali elektrane, benziske stanice i rafinerije nafte.

Mmogi ističu da francuski radnici imaju najkraći radni tjedan u Evropi – 35 sati rada sedmično, u odnosu na 40 sati u Španjolskoj ili 48 sati u Velikoj Britaniji.

No, radi se ipak više od zakonom utvrđenog tjedna, a u prosjeku su Francuzi slabije plaćeni od radnika u Njemačkoj ili Britaniji.

Po novom zakonu kompanija, ako je potrebno, može uvesti 46-satni ili u iznimnim okolnostima 60-satni radni tjedan. Istina, francuski radnici imaju i duži plaćeni godišnji odmor.

Sindikati kao argument ističu da su francuski radnici zbog svega i najproduktiviniji u Evropi. No, ako je to tako, zašto je stopa nezaposlenosti iznad 10 posto, u odnosu na Njemačku gdje je 5,4 ili u 4,8 posto u Velikoj Britaniji.

Profesor Iain Begg sa Londonske škole ekonomije naglašava da razlog zašto radnici u Francuskoj češće štrajkaju naprosto zato što žele sačuvati postojeća prava. S druge strane, postoji i ona šutljiva većina koja čeka na šansu da dobiju zaposlenje, ističe professor Begg.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG