Dostupni linkovi

Visoka tehnologija donjeg rublja: Pametni grudnjaci


Tweeting grudnjak
Tweeting grudnjak
Autor: Antoine Blua (Prevela: Ena Stevanović)

Dame, radujte se! Istraživači se bave visokom tehnologijom donjeg rublja. Novi pametni grudnjaci imaju nekoliko aplikacija, od praćenja vašeg zdravstvenog stanja do zastrašivanja potencijalnih napadača.

Može li vam vaš grudnjak pomoći da se riješite suvišnih kilograma? Ili da otkrijete rak? Ili da se odbranite od potencijalnih napadača?

Znanstvenici razvijaju tzv.pametne grudnjake koji imaju za cilj da učine upravo gore pomenute stvari uz pomoć tehnologije koja uključuje telefonske aplikacije, Twitter i GPS.

Jedan takav pametni grudnjak koristi ugrađenu tehnologiju koja prati raspoloženje njegove vlasnice i komunicira sa aplikacijom na pametnom telefonu u pokušaju da reducira emocionalno prejedanje.

Dva senzora prate rad srca i aktivnost kože kako bi pratili emocije kao što su stres, uzrujanost ili dosada, što su tipični okidači prejedanja. Ugrađeni računar koji se nalazi između košarica grudnjaka zatim prenosi podatke o raspoloženju vlasnici grudnjaka putem aplikacije na pametnom telefonu i tako je upozorava da se drži podalje od kutije s čokoladom i keksom.

Microsoft pametni grudnjak
Microsoft pametni grudnjak
Američki softverski div Microsoft je na američkim i britanskim univerzitetima surađivao sa istraživačima na ovom projektu. Zašto su istraživači zapravo odlučili koristiti grudnjak? U nedavno objavljenoj studiji oni tvrde da je grudnjak „savršen“ za to jer im omogućava da registruju elektrokardijogramske signale.

"Naš cilj je djelimično bio da vidimo postoji li način da iskoristimo postojeći odijevni predmet kako bismo prikrili senzore. Već postoje grudnjaci sa monitorima za mjerenje srčane frekvencije koji su ugrađeni u trake na prsima. Onda smo počeli razmišljati: 'Pa, mogli bismo i mi uraditi nešto slično'“, kaže za RSE prof.m.c Schraefel sa Britanskog univerziteta Southampton.

Za one koji su zainteresirani za kupovinu ovog uređaja, Microsoft je rekao da nema nikakvih planova za komercijalizaciju grudnjaka sa senzorima. Glasnogovornik ove kompanije je rekao za RSE da je grudnjak dio istraživanja koje je dio opsežnije teme „afektivnog računarstva ili dizajniranja uređaja i usluga koje su osjetljive na raspoloženja ljudi i reagiraju u skladu s njima“.

Baveći se drugim ozbiljnim društvenim problemom, tri studenta inžinjerstva iz Indije su ranije ove godine predstavili svoj izum, grudnjak koji bi mogao predstavljati rješenje za „nasilje u obitelji i na radnom mjestu“ u ovoj državi.

Studenti su razvili tzv.„grudnjak protiv silovanja“ potaknuti nizom slučajeva silovanja u Indiji koji su izazvali ogorčenje kako u Indiji tako i u čitavom svijetu. Kada žena uključi uređaj na grudnjaku, senzori za pritisak navodno reagiraju sa 82 elektrošoka ukoliko dođe do neželjenog pritiska na grudnjak, dok su istovremeno i obitelj žrtve i policija informirani o slučaju silovanja putem GPS-a.

U međuvremenu, jedna kompanija u Sjedinjenim Državama planira pustiti u prodaju uređaj za rano otkrivanje raka dojke koji je dizajniran kako bi stao u odijevni predmet koji nalikuje sportskom grudnjaku.

Kompanija Reno iz Nevade predviđa da će cijena ovog uređaja na tržištu iznositi oko 200 dolara. On mjeri promjene u temperaturi ćelija koje su uzrokovane rastom krvnih žila, što je povezano sa razvojem tumora:



Još jedan „pametni grudnjak“ vezan uz rak dojke dolazi iz Grčke, gdje su Nestle Fitness i marketinška agencija kreirale grudnjak povezan sa Twitterom kao dio kampanje za podizanje svijesti o raku dojke.

Kada se grudnjak otkopča, on automatki šalje tweet koji kaže: Žene, ne zaboravite pregledati svoje grudi.“

Grčka zvijezda Maria Bakodimou je u oktobru izjavila da će dvije sedmice nositi taj grudnjak i objasnila je njegov koncept u promotivnom spotu:



„Tweeting grudnjak je prvi grudnjak koji govori. Svaki put kad ga otkopčam on automatski šalje tweet, podsjećajući žene da pregledaju svoje grudi. Naša misija je da svim ženama prenesemo ovu poruku koja im može spasiti život“, kaže Bakodimou.
XS
SM
MD
LG