Dostupni linkovi

Pirova pobeda Tereze Mej, bez većine u britanskom parlamentu


Vladajuća Konzervativna partija premijerke Tereze Mej osvojila je 318 poslaničkih mesta, opozicioni laburisti 262
Vladajuća Konzervativna partija premijerke Tereze Mej osvojila je 318 poslaničkih mesta, opozicioni laburisti 262

Vladajuća Konzervativna partija premijerke Tereze Mej (Theresa May) osvojila je 318 poslaničkih mesta, a opozicioni laburisti 262 na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, održanim 8. juna, procenjuje BBC na osnovu prebrojanih 99 odsto glasova u petak ujutro. Međutim, to je manje od dosadašnjih 330 mandata u parlamentu sa 650 mesta i konzervativci neće moći da sami vladaju.

Konzervativci su osvojili 43, a laburisti 40 odsto glasova.

Tereza Mej je izjavila da je odlučna kao i uvek, te da je zemlji potrebna stabilnost. Međutim, lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) pozvao je Mej da podnese ostavku.

I pojedini funkcioneri Konzervativne partije smatraju da se britanska premijerka nalazi u teškoj poziciji jer je raspisala izbore da dobije još snažniji mandat, ali u tome nije uspela.

Na pitanje da li će laburisti pokušati da formiraju manjinsku vladu, Korbin je rekao kako se parlament mora sastati i doneti odluku, a da će laburisti izneti svoj stav.

Britanski mediji ocenjuju da ovo može izazvati previranja na domaćoj političkoj sceni i odložiti pregovore o Brexitu, čiji je početak predviđen za 19. jun i trebalo bi da traju dve godine.

Mej: Obezbedićemo stabilnost

Raste pritisak da podnese ostavku: Tereza Mej
Raste pritisak da podnese ostavku: Tereza Mej

Tereza Mej je izjavila u petak izutra da treba još sačekati da se prebroje svi glasovi da bi se videla potpuna slika, ali "ako su tačne projekcije da smo dobili najviše glasova, mi ćemo obezbediti stabilnost".

Ona je istakla da je u ovom trenutku zemlji preko potrebna stabilnost.

"Ovog jutra sam odlučna u istoj meri kao što sam uvek bila".

Ona je ponovila da je u kampanji kao prioritet određeno da se izdejstvuje dobar sporazum sa EU o Brexitu.

Korbin: Mej da podnese ostavku

Istovremeno, Korbin je kazao je da Tereza Mej treba da podnese ostavku jer je izgubila glasove, podršku i poverenje birača.

"Izbori su raspisani da bi premijerka dobila ogromnu većinu u cilju demonstriranja njene vlasti", kazao je lider laburista.

"Ako postoji poruka sa ovih izbora, ona glasi: premijerka je raspisala izbore jer je želela mandat. Pa, dobila je mandat u vidu izgubljenih poslaničkih mesta konzervativaca, glasova, podrške i poverenja. Smatram da je to dovoljno da ode (Tereza Mej) i omogući formiranje vlade koja će biti istinski predstavnik svih građana ove zemlje", istakao je Korbin.

On je dodao da su jučerašnji izbori bili "glasanje za budućnost, glasanje za nadu", navodeći da je dosta bilo mera štednje, rezova i smanjivanja socijalnih izdavanja, kao i smanjivanja troškova za javne službe.

Korbin je ukazao da je učešće na ovim izborima mnogih koji ranije nisu glasali, pokazalo posvećenost "nečemu drugačijem".

I bivša ministarka iz redova konzervativaca Ana Sobri (Anna Sobry) je izjavila da Tereza Mej treba da preispita svoju poziciju nako vođenja "užasne kampanje".

Ona je kazala za BBC da su poruke konzervativaca o socijalnoj zaštiti i obrocima u školi bili "strašni".

Sobri je ukazala da je "grupa oko Tereze Mej vodila ovakvu kampanju".

BBC pravi paralelu između sudbina bivšeg premijera Dejvida Kamerona (David Cameron), koji je završio političku karijeru nakon neuspešnog referenduma o odnosu Britanije sa EU, iako nije morao da ga organizuje - i njegove naslednice Tereze Mej koja je raspisala prevremene izbore mada to nije bilo nužno.

Veliki pad Škotske SNP

Škotska nacionalna partija (SNP) je osvojila 35 mandata, a Liberalni demokrati 13.

SNP je doživeo veliki poraz jer su osvojili 21 mandat manje u odnosu na izbore 2015. Šef njenog poslaničkog kluba u britanskom parlamentu i potpredsednik partije Angus Robertson, izgubio je u svojoj izbornoj jedinici, a poražen je i Aleks (Alex) Salmond. bivši lider ove partije u vreme održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske 2014.

Velškoj nacionalnoj partiji „Plaid Cymru“ je pripalo tri mandata, a Zelenima jedan. Desničarska britanska Nezavisna partija (UKIP), prema nezvaničnim rezultatima, nije ušla u parlament.

Laburisti su ostvarili veliki uspeh jer će, prema sadašnjim rezultatima, imati 30 poslanika više nego u sadašnjem parlamentu.

Tako su na put da pobede u Kenterberiju, u kome su konzervativci neprikosnoveni još od 1918, javlja BBC.

Tom Votson (Watson), zamenik predsednik Laburističke partije, kaže da će, kako stvari stoje, ovo biti "veoma, veoma loši rezultati po Terezu Mej".

Mej pod velikim pritiskom

Ukoliko ne uspe da sama formira vladu, Mej će morati da pravi koaliciju ili da vlada uz podršku neke od manjih partija. Mogla bi pre svega da računa na podršku prirodnog saveznika Demokratske unionističke partije u Severnoj Irskoj koja će, prema projekcijama, osvojiti 10 mandata.

Rojters procenjuje da je moguća i opcija da laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom pokušaju da formiraju vladu u koaliciji sa manjim partijama, pre svega škotskim SNP, koje se protive planovima Tereze Mej kao što su drastično smanjenje javne potrošnje.

Funkcioner Laburističke partije Džon Mekdonel (John McDonnell) smatra da je prerano proglasiti rezultate izbora konačnim, ali ako se prve projekcije pokažu tačnim, "to će promeniti karakter politike u Velikoj Britaniji".

Liberalni demokrati neće praviti "paktove, sporazume, koalicije" sa drugim partijama kako bi im pomogli da formiraju vladu, kazao je za Skaj njuz visoki zvaničnik ove stranke. Liberali mogu potencijalno da imaju značajnu ulogu u pregovorima o formiranju nove vlade. Istovremeno, njihov bivši lider i potpredsednik britanske Vlade Nik Klejg (Nick Clegg) nije uspeo da sačuva poslaničko mesto.

Lider UKIP-a Pol Natal (Paul Nuttall) smatra da je Tereza Mej dovela Brexit "u opasnost". Istovremeno, bivši čelnik ove partije Najdžel Faradž (Nigel Farage) je upozorio na "opasnost od održavanja drugog referenduma". U tom slučaju, on najavljuje povratak u politiku.

On smatra da su konzervativci izgubili glasove zato što je pregovore o Brexitu trebalo da vodi premijerka Tereza Mej koja je pre referenduma bila protiv izlaska iz EU.

Moguća i opcija da laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom pokušaju da formiraju vladu u koaliciji sa manjim partijama
Moguća i opcija da laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom pokušaju da formiraju vladu u koaliciji sa manjim partijama

Analitičari procenjuju da su mogući vrlo brzo novi izbori.

Džordž Ozborn (George Osborne), bivši ministar finansija u vladi Dejvida Kamerona kaže da ukoliko se prve projekcije pokažu tačnim to bi bila “potpuna katastrofa za konzervativce i Terezu Mej”.

On kaže da će u tom slučaju biti veoma teško i za aktuelnu premijerku ali laburiste da formiraju vladu.

Tereza Mej je nakon raspisivanja izbora pre samo sedam sedmica vodila sa 20 odsto, prema istraživanjima javnog mnjenja, u odnosu na opozicione laburiste.

Međutim, njena prednost se smanjivala jer je odustala od sveobuhvatnog plana o socijalnoj zaštiti, odlučila da ne učestvuje u TV debati a suočila se sa neprijatnim pitanjima oko njenog doprinosa bezbednosti u Britaniji nakon dva teroristička napada ekstremista "Islamske države" u kojima je ubijeno 30 ljudi, podseća Rojters.

Tržište je negativno reagovalo na izborne rezultate. Funta je pala za dva odsto u odnosu na dolar.

Oprezne reakcije EU

Za sada nema reakcija iz EU. Jedan njen zvaničnik je rekao za Rojters da je prerano za spekulacije kako će Brisel reagovati na eventualni promenu stava Britanije o napuštanju evropskog bloka 2019, kao i da li će biti zamrznut plan o otpočinanju pregovora sa London 19. juna.

Među retkima se oglasio bivši finski premijer Aleksandar Stub.

"Izgleda da će nam biti potreban tajmaut u pregovorima o Bregzitu. Vreme za sve da se pregrupišu", napisao je Stub na Tviteru.

Bivši švedski premijer Karl Bilt (Carl Bildt) je napisao na Tviteru da situacija u Velikoj Britaniji može biti haotična u narednim godinama.

"Postoji rizik da nakon jednog nereda usledi drugi. Biće plaćena cena za nedostatak pravog vođstva", smatra Bilt.

U Briselu strahuju da bi nestabilna politička situacija u Britaniji mogla da dovede do njenog jednostranog napuštanja evropskog bloka bez pregovora, što bi stvorilo haotični pravni vakum koji bi naročito pogodio građane i kompanije.

Istovremeno, Britanija bi se time lišila željenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, ocenjuje Rojters.

Vanredne parlamentarne izbore sazvala je premijerka Mej kako bi dobila snažniju podršku za pregovore o izlasku iz Evropske unije.

Pravo glasa ima 46,9 miliona glasača starijih od 18 godina, glasalo se na četrdeset hiljada mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG