Dostupni linkovi

Kosovo bez odluke o apliciranju u UNESCO


Valjon Murtezaj: Mnoge okolnosti trebaju da se analiziraju, dešavanja unutar UNESCO-a, dešavanja na Kosovu, u regionu, i sve to utiče na proces.
Valjon Murtezaj: Mnoge okolnosti trebaju da se analiziraju, dešavanja unutar UNESCO-a, dešavanja na Kosovu, u regionu, i sve to utiče na proces.

Interpol, UNESCO i Savet Evrope su tri institucije u kojima Kosovo teži da dobije svoju stolicu. Poslednjih dana sve su glasniji pozivi sa Kosova Interpolu da učlani Kosovo, a 2017. se pominjala kao godina kada bi Kosovo ponovo trebalo da se prijavi za članstvo u UNESCO – nakon neuspelog pokušaja 2015.

Da li će Kosovo aplicirati za UNESCO ove godine, još uvek nije sigurno, s obzirom da to, kako u razgovoru za RSE navodi zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Valjon Murtezaj, zavisi od više faktora.

RSE: Koje su to međunarodne organizacije za čijim članstvom teži Kosovo?

Murtezaj: Članstvo u međunarodnim organizacijama za Republiku Kosovo je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova, ali i svih ostalih institucija Kosova. Naravno, osim članstva, prioritet su bilateralna priznanja države Kosovo.

Kada govorimo o međunarodnim organizacijama koje su prioritet za Kosovo, a to ne znači samo za ovu godinu, već i za naredni period, one su mnoge, ali bih izdvojio pažnju kosovskih institucija na Interpol, UNESCO, Savet Evrope, te ostale organizacije.

RSE: Kada govorimo o UNESCO-u, kakve su ovogodišnje šanse za Kosovo? Kosovo je izgubilo tu bitku 2015. za samo tri glasa.

Murtezaj: Institucije Kosova, pre svega Ministarstvo spoljnih poslova, intezivno rade na unapređenju dosijea za apliciranje, u poređenju sa prošlim putem. Međutim, moram da razjasnim da mi još nemamo konačnu odluku kada ćemo da apliciramo. Mnoge okolnosti trebaju da se analiziraju, dešavanja unutar UNESCO-a, dešavanja na Kosovu, u regionu, i sve to utiče na proces.

Prema tome, moramo da budemo pažljivi da se ne ponovi nova situacija u kojoj nećemo imati uspeha. U slučaju apliciranja po drugi put, moramo da imamo sigurne šanse da ćemo se učlaniti.

Manastir Visoki Dečani, jedan od primera kulturno-istorijskog nasleđa na Kosovu
Manastir Visoki Dečani, jedan od primera kulturno-istorijskog nasleđa na Kosovu


RSE: Da li je sigurno da će Kosovo aplicirati za članstvo u UNESCO ove godine?

Murtezaj: Mi radimo na unapređenju dokumentacije, radi se o nizu strateških dokumenata, zakona i dr. Ali, u ovom trenutku, ne mogu da kažem da ćemo da apliciramo sada ili nekom drugom prilikom, jer mnoge okolnosti određuju donošenje takve odluke.

RSE: Savet Evrope je, takođe, jedna od institucija za čijim članstvom teži Kosovo. Da li se zna kada će se podneti aplikacija Savetu?

Murtezaj: Nema vremenskog roka, ali suština svega je da Kosovo ima potrebu da se učlani u ovu instituciju koja se bavi važnim segmentima života građana Kosova, kao što su ljudska prava, vladavina zakona, borba protiv korupcije, prava manjinskih zajednica – sve to znači da posvećenost Kosova treba da bude još jača za učlanjenjem u Savet Evrope. Naravno, i kada apliciramo, taj proces će potrajati. To nije proces koji može da se okonča za godinu ili dve.

RSE: Koliko je snažna pomoć međunarodne zajednice kada je reč o članstvu Kosova?

Murtezaj: Njihova pomoć je veoma važna, jer se radi o glasovima. Zavisno o kojoj se organizaciji radi, neke odluke se donose u vladama, neke u određenim glavnim gradovima, ali, nemoguće je da se Kosovo učlani u međunarodne organizacije ako nema podršku mnogih država, najpre onih koje su podržale Kosovu u njegovom razvoju. Bez njihove podrške, članstvo je nemoguće. Pored toga, Kosovo mnogo investira u izgradnju adekvatne saradnje sa ovim državama, da bi sve proteklo kako treba.

(Fotogalerija)

RSE: Kada govorimo o prijateljskim državama Kosova, koliko su one posvećene lobiranju za Kosovo?

Murtezaj: Sjedinjene Američke Države su veoma aktivne, ali, neke stvari zavise i od samog Kosova i ostalih partnera. Takođe, postoje i različiti politički, interesni faktori koji se mogu povezati u određenim trenutcima. Dakle, mnogi su faktori koji određuju momentum Kosova za učlanjenje u određenu organizaciju. Potrebno je mnogo analiza, mnogo koordinacije, posvećenosti, što težimo da postignemo u ovom trenutku.

RSE: I pored dijaloga u Briselu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Srbija je često vodila antikampanju kada je u pitanju članstvo Kosova u stranim organizacijama. Koliko to šteti Kosovu?

Murtezaj: Moramo reći da je nesrećna okolnost to destruktivno ponašanje Vlade Srbije u tom pravcu. Članstvom Kosova u međunarodne organizacije ne gubi Srbija. Međutim, koliko god ti destruktivni napori trajali, Srbija ne može da spreči put Kosova na tom putu. Niti ima snagu, niti ima legitimitet i kredibilitet da tako nešto uradi.

Članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama je u svačijem interesu – i samog naroda na Kosovu, ali i država sa kojima se Kosovo graniči.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG