Dostupni linkovi

Uljarević: “Državni udar” ugrozio legitimitet izbora


Očekuju se odgovori: Hapšenje jednog od članova grupe iz Srbije
Očekuju se odgovori: Hapšenje jednog od članova grupe iz Srbije

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice, analizirala je za našu Facebook stranicu "Zašto?" glavna pitanja koja se nameću nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora održanih u sjeni, navodnog, pokušaja državnog udara te odluke opozicije da ne prizna rezultate glasanja zbog ovoga:

Nepravilnosti

Mislim da je neophodno da se sve izborne nepravilnosti, koje predstavljaju potencijalno kršenje izbornih zakona, a koje su prijavili akteri iz nevladinih organizacija u prilično zabrinjavajućem obimu, ovoga puta efikasno procesuiraju kako bi u tom pogledu imali neupitnu situaciju kada je riječ o zakonitosti izbornog procesa.

“Državni udar”

Na drugoj strani podjednako je važno u postojećem crnogorskom kontekstu i prioritetno, da nadležni organi, a tu mislim na Upravu policije i tužilaštvo, daju precizne odgovore na brojna pitanja o akciji koju su predstavili kao pokušaj državnog udara. Ta akcija je uznemirila javnost.

Legitimitet

Mnogo neobičnosti u postupanju nadležnih organa u procesuiranju čitavog slučaja i načinu informisanja o tome, otvara pitanje legitimiteta izbornog dana održanog u takvoj atmosferi. Ukratko, sve te nejasnoće moraju da se brzo razjasne i utvrdi odgovornost za eventualne propuste u procesuiranju samog slučaja, jer je evidentno da on može postati ozbiljno opterećenje za inače složenu i osjetljivu političku situaciju u Crnoj Gori.

Odgovornost

Takođe ako je bilo koji politički akter na bilo koji način stoji iza ovog slučaja, to javnost mora vrlo brzo znati i taj politički akter mora podnijeti punu političku i krivično pravnu odgovornost.

Javnost

Mislim da bi bilo neodgovorno od strane državnih organa ali i iznimno opasno da se sve činjenice vezane za ovaj slučaj ne predstave javnosti, a što svakako uključuje nalogodavce i angažovane izvršioce, u što bržem vremenskom periodu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG