Dostupni linkovi

Ruski general umešan u pad MH17?


Ruski general Nikolaj Tkačov (prvi sleva) na sastanku sa Vladimirom Putinom u Moskvi, mart 2007.
Ruski general Nikolaj Tkačov (prvi sleva) na sastanku sa Vladimirom Putinom u Moskvi, mart 2007.

Tekst: Ruski servis Radija Slobodna Evropa (Priredila: Gordana Ćosić)

Ugledna međunarodna istraživačka grupa objavila je da je identifikovala višeg ruskog generala kao osobu koja može biti povezana sa padom civilnog aviona iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Istraživačka grupa Bellingcat, koja koristi napredne digitalne tehnologije da analizira dostupne audio i vizuelne informacije, objavila je 8. decembra izveštaj u kojem upućuje na to da je osoba, identifikovana kroz presretnutu komunikaciju kao "Delfin", zapravo penzionisani ruski general Nikolaj Tkačov (Nikolai Tkachyov), trenutno glavni inspektor ruskog Centralnog vojnog okruga.

Udruženi istraživački tim (JIT), sa Holandijom na čelu, koji je istraživao pad malezijskog aviona MH17 iznad istočne Ukrajine i objavio svoja saznanja septembra 2016, prethodno je objavio i audio snimke pet presretnutih razgovora između osoba kodnih imena "Delfin" i "Orion".

Istraživački tim JIT je tražio dodatne informacije o ovim muškarcima, mada ostaje nejasno kakva je bi mogla biti uloga koju su imali u vezi sa padom aviona.

JIT je 8. decembra u saopštenju naveo da je "primio k znanju" izveštaj Bellingcata, ali je odbio da dalje komentariše.

Deo olupine malezijskog aviona MH17
Deo olupine malezijskog aviona MH17

MH17 oboren je iznad ratne zone u ukrajinskom regionu Donjecka, 17. jula 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 osoba koje su bile u avionu.

Istraživački tim JIT ustanovio je da je na avion pucano sa teritorije koju su kontrolisali ruski separatisti, u svom posedu imajući raketni sistem PVO tipa "Buk", koji je u Ukrajinu donet iz Rusije i ubrzo nakon toga vraćen natrag preko granice.

Ruska vlada i proruski separatisti u Ukrajini poriču odgovornost za pad aviona i zauzvrat nude nekoliko drugih teorija o ovoj tragediji. Jula 2015. godine Rusija je uložila veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija na osnovu koje bi bio ustanovljen međunarodni sud koji bi gonio one koji se smatraju odgovornim.

Rusija sve vreme odbacuje bilo kakvu umešanost u unutrašnja pitanja u Ukrajini, uprkos ubedljivim dokazima da je Moskva pružila vojnu, ekonomsku i političku podršku separatistima koji se bore protiv ukrajinskih snaga u ratu, u kojem je od aprila 2014. godine stradalo više od 10.000. ljudi.

U Bellingcat istrazi, sprovedenoj zajedno sa nezavisnim ruskim portalom Insajder, angažovana su i dva samostalna istraživačka instituta, kako bi se uporedila dva presretnuta razgovora.

U njima se "Delfin" spominje istim imenom i patronimom kao i Tkačov, čiji je glas pre istrage snimljen u telefonskom pozivu pri dogovoru za intervju za neku drugu priču.

Oba instituta, jedan u Americi a drugi u Litvaniji, nezavisnim radom utvrdili su da je "velika verovatnoća" da je isti čovek razgovarao u oba snimljena razgovora.

Ostaje nejasno kakvu je tačno ulogu "Delfin" mogao da ima vezano za konflikte u istočnoj Ukrajini ili za pad MH17. Prema intervjuima sa bivšim separatističkim komandantom Igorom Girkinom, čije je ratno ime Strelkov, "Delfin" je bio visoko rangiran ruski komandant, stacioniran u ukrajinskom gradu Krasnodonu.

Girkin je rekao da je "Delfin" bio zadužen za organizovanje rasturenih separatističkih jedinica milicije u delovima ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk.

Ruski Buk-M2 raketni sistem PVO tipa (na vojnoj paradi u Moskvi, ilustracija)
Ruski Buk-M2 raketni sistem PVO tipa (na vojnoj paradi u Moskvi, ilustracija)

Rezultati istraživačkog tima JIT ukazuju na to da je raketni sistem PVO tipa "Buk", koji je oborio MH17, prešao granicu i ušao u Ukrajinu u blizini grada Krasnodona. Girkin je potvrdio da se sastao sa "Delfinom" u Krasnodonu sredinom jula 2014. godine, upravo u periodu kada je MH17 oboren.

Girkin je kontaktiran i zbog povezanosti sa istraživačkim rezultatima Bellingcat-Insajder i tom prilikom je potvrdio da je postojala vojna baza u Krasnodonu, ustanovljena početkom jula 2014. godine, te da je tamo bilo "iskusnih, penzionisanih (ruskih) članova Generalštaba, kao i iskusnih komandanata. Girkin je rekao da je "Delfin" bio "neka vrsta generala" koji nije više umešan u konflikte u Ukrajini.

Tkačov je za Bellingcat-Insajder izjavio da nije bio u Ukrajini 2014. godine, te da nije napustio Jekaterinburg još od 2012. godine.

Tkačov (68), je nagrađivani veteran u obe ruske kampanje u Čečeniji. Oslobođen je vojske 2010. godine

Posle njegovog penzionisanja, bio je vojni savetnik Vladi Sirije od 2011. do 2012. Po njegovom povratku, zadužen je za Centralni vojni okrug i stacioniran u Jekaterinburgu.

U maju 2014. godine prisustvovao je Danu pobede u Jekaterinburgu. U javnosti je viđen u avgustu 2014, na proslavi Orenburških Kozaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG