Dostupni linkovi

Šta će biti sa veronaukom i građanskim vaspitanjem u Srbiji


Veronauka u školski sistem Srbije uvedena pre 16 godina kao izborni predmet
Veronauka u školski sistem Srbije uvedena pre 16 godina kao izborni predmet

Ovih dana javnost je posredno upoznata sa informacijom da se u radnoj verziji zakona o obrazovanju koji je pripremljen u nadležnom Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predviđa ukidanje veronauke i građanskog vaspitanja kao obaveznih predmeta. Sagovornici Radija Slobodna Evropa imaju različito mišljenje o tome.

Profesorka u penziji Srbijanka Turajlić, kaže da je verovatno bolje i to rešenje o ukidanju obaveznih predmeta nego ovo koje je na snazi, odnosno obavezan jedan od ponuđena dva predmeta koji se uči od prvog osnovne pa sve do kraja srednje škole.

“Ja pripadam onima koji od početka misle da veronauci nije mesto u školama. Naravno da poštujem svačija religijska uverenja ali mislim da se to uči na nekom drugom mestu. Što se tiče građanskog vaspitanja, ono je neobično potrebno i korisno, ima ga u celoj Evropi ali, na žalost, ono kod nas nikada nije dobilo ulogu koju treba da ima. Ono je shvaćeno kao prirepak veronauci, a ne kao ozbiljan predmet. Možda jednog dana ako sve krene ispočetka, to ipak uvedemo” , kaže profesorka Turajlić, koja je svojevremeno dala ostavku na mesto pomoćnika ministra u Đinđićevoj Vladi zbog uvođenja veronauke.

Turajlić: Pripadam onima koji od početka misle da veronauci nije mesto u školama
Turajlić: Pripadam onima koji od početka misle da veronauci nije mesto u školama

Tim rešenjem se praktično ta dva predmeta ukidaju, kaže profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić:

“Ako je to izbor hoću-neću, tek od toga nema ništa. Koji đak želi više časova nego što mu je obaveza?”

Istoričar Slobodan Marković kaže da je napravljena greška što je dosadašnjim zakonskim rešenjem ostavljena mogućnost izbora između veronauke i građanskog vaspitanja.

“Mislim da je dobro da se reformiše sistem ali u smislu da građansko vaspitanje postane obavezan predmet koji ne mora da se ocenjuje, a da bude izbor između veronauke i etike. Jer, građansko vaspitanje priprema građane i građanke za složenost života u jednom modernom demokratskom društvu, i pošto je Srbija društvo u kome nije bilo demokratije preko 70 godina, od 1929. do 2000. onda taj predmet ima zaista posebno značenje”, objašnjava Marković.

U međuvremenu je dnevnom listu Danas u Ministarstvu prosvete potvrđeno da se status veronauke i građanskog vaspitanja neće menjati, što znači da će oni i dalje biti obavezni izborni predmeti. Nedoumica je, kako je objašnjeno, da ti predmeti ubuduće neće biti obavezni, nastala zbog toga što se u jednoj od radnih verzija nacrta novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja izgubio član koji predviđa da to budu obavezni izborni predmeti.

Podsetimo, u školski sistem Srbije pre 16 godina je kao izborni predmet ponovo uvedena veronauka. Prvi čas veronauke, 2001. godine održao je patrijarh Pavle, u prisustvu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. Bio je to, kako se tumačilo, plod političke nagodbe petooktobarske vlasti i Crkve. Tako je posle punih 50 godina veronauka ušla u učionice. Uz nju, kao izborni predmet ponuđeno je, kao alternativa, i građansko vaspitanje.

Verbićev stav da se skrati učenje veronauke dočekan na nož od strane SPC
Verbićev stav da se skrati učenje veronauke dočekan na nož od strane SPC

Prethodni ministar prosvete Srđan Verbić je, najavljujući reviziju školskih programa pre nešto više od godinu dana, rekao da je uvođenjem izbornih predmeta poput veronauke i građanskog vaspitanja uvedena segregacija u školama, da se njima đaci razdvajaju, što je suprotno proklamovanoj borbi protiv diskriminacije. Njegov tadašnji stav da treba smanjiti broj časova kao i učenje veronauke sa 12 na četiri godine, dočekan je na nož od strane Srpske pravoslavne crkve.

Sinod je zatražio ostavku tadašnjeg ministra optuživši ga da zastupa ideološke motive koji "ne pripadaju većinskoj Srbiji, koja je raskinula s totalitarnim nasleđem".

Povodom najnovjeg predloga da se veronauka i građansko vaspitanje prebace u grupu fakultativnih predmeta, Sinod SPC je najavio zvaničnu reakciju. “Odbrana” građanskog vaspitanja nije najavljena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG