Dostupni linkovi

Kada školovani policajac ne treba BiH: Bio sam im nepodoban


Igor Matanović
Igor Matanović

O upošljavanjima po principu rodbinskih i stranačkih veza uglavnom se govori kroz medije. Iako ozbiljnih reakcija nema, posebice od strane pravosudnih institucija, ipak ima onih koji se o ovoj sustavnoj pošasti u društvu ne libe javno govoriti. Priča iz Tuzle pokazuje zapravo u BiH funkcioniraju institucije koje bi trebale štititi zakon, a nepotizam i korupciju procesuirati.

Nije rijetkost da ugledni policajci i inspektori napuštaju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK).

Nedavno je inspektor Igor Matanović, koji je u MUP-u TK radio 23 godine, dao otkaz jer, kako je ispričao za naš program, nije više mogao ostati u instituciji koja mu nije dala mogućnost za napredovanje samo zbog toga što nije podoban.

"Sve je super, oni tebe tapkaju po ramenu i govore da super radiš. Ali kada treba dobiti čin i kada treba napredovati onda te nema nigdje. To je rezervisano za nekakve rodbinske i političke veze. Ako si zelen, plav ili žut, narandžast, ne znam koja boja odgovara u kojem trenutku. Ako si bezbojan ovdje ti se ne daje nikakva mogućnost. Ja nisam nikada bio u politici, nikada se nisam bavio time kako se ko zove niti čije je ko. A sada, kada dođeš, odmah te pita čiji si. Ako si samo od oca i matere, ako si normalan onda nisi 'in' u ovim našim bosanskim torovima", kaže Matanović.

Činovanje sa tri godine staža

Igor Matanović, bivši pripadnik Armije BiH, diplomirani je kriminalist s najvišim podoficirskim činom, koji je znao provoditi i do 56 sati na radnom mjestu. Radio je na suzbijanju organiziranog kriminala i svaki dan vlastiti život izlagao neizvjesnosti.

Već nekoliko godina čekao je unapređenje. Uspješno je završio obuke FBI-a, policije Turske, njemačke policije iz Bavarske. Za svoj rad dobio je devet pohvala i nagrada. Matanović nam je ispričao i kako se činovi dodjeljuju u MUP-u TK.

"Vi konkurišete za čin, ali čin dobije čovjek koji ima tri godine staža. A vi ste tom čovjeku pokazali kako se piše zabilješka. Znači on nije znao napisati: izašao sam na lice mjesta i obezbjedio to i to. Taj čovjek na testu, a test je vezan za temu uviđaja, prođe, a ja koji sam radio 16 godina na tome ne znam napisati tu temu, dok neko ko nije nikada vidio kako se to radi dobije veću ocjenu od mene i bude unaprijeđen. I onda se ja pitam jesam li ja degenerik, jesam li ja lud. Mene treba istjerati odatle ako ja to ne znam napisati. I takvih mojih kolega ima koliko hoćete. Ima ljudi koji su diplomirali kriminalistiku sa ocjenom 9,7, ali ne znaju uraditi test. A djeca od tri, četiri ili šest godina staža znaju to perfektno uraditi. Sada možete zamisliti kako je lijepo urađeno činovanje", navodi Matanović.

O MUP-u TK, kao i o drugim institucijama, školama i poduzećima u Tuzli, već godinama se govori na koji način se vrše upošIjavanja. Dokaz tome je i nedavno javno upozorenje Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK koja je podatke o tome predala Tužiteljstvu TK.

Ministar i komesar nemaju pojma

Prošle godine je pet policajaca napustilo Policijsku postaju Zapad u Tuzli, a koliko ih je ove godine napustilo MUP zvaničnih podataka još nema. Igor Matanović kaže da više ne želi da njegova djeca odrastaju u ovakvom sustavu.

"Djeca su još mala. Neka odrastu u sistemu gdje će dobiti posao normalno. Neće ih pitati kako se zovu, čiji su. Želim da moja djecu odrastu i da znaju cijeniti i lijeve i desne, i plave, i žute, crvene, a da nikada ne budu ni plavi, ni žuti, ni crveni, nego da budu bezbojni. Važno je da razmišljaju svojom glavom, a ne da razmišljaju nečijom glavom. Ne želim da klimaju glavom samo zato što im neko kaže da to jest tako iako to nije tako", kaže Matanović.

Fadil Šljivić i Husein Topčagić
Fadil Šljivić i Husein Topčagić

U MUP- u TK i ministar Husein Topčagić i komesar Fadil Šljivić odbacuju ovakve navode. Ministar kaže da prvi put čuje da je netko nezadovoljan.

"Ja bar nastojim kao ministar i kod prijema i kod unapređenja da imamo kadrovski osposobljenu policiju, efikasnu policiju. Ne možemo ako imamo takav problem i način činovanja", komentariše Topčagić.

I policijski komesar MUP-a TK Fadil Šljivić kaže da je iznenađen tvrdnjama da u MUP-u TK ima nepotizma pri zapošljavanju i činovanjima.

"Na svaku objavljenu listu svaki policijski službenik kojeg se to tiče ima pravo žalbe Policijskom odboru. Policijski odbor rješava sve te žalbe. Tek kada se odluči po svim tim žalbama policijski komesar donosi odluku o unapređenju. I nakon te odluke, ima pravo žalbe Sudu. Nije mi poznato da se Matanović Igor ikada žalio", tvrdi Šljivić.

O činovanjima odlučuje sam komesar, a o žalbama Policijski odbor kojeg opet imenuje komesar. Iako tvrde da se Matanović nije žalio, saznajemo da je žalba ipak priložena.

Igor Matanović jedan je od rijetkih inspektora koji je javno progovorio, ali ne i jedini kojemu ovakav sustav unutar institucije MUP-a smeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG