Dostupni linkovi

Ubistvo ruskog ambasadora: Turska krivi Gülena, SAD zabrinute


Gülen je osudio ubojstvo ruskog ambasadora kao "gnusni čin terora"
Gülen je osudio ubojstvo ruskog ambasadora kao "gnusni čin terora"

Turska je obavijestila SAD kako vjeruje da su sljedbenici bivšeg imama Fethullaha Gülena odgovorni za ubistvo ruskog ambasadora u Ankari u ponedjeljak. Washington je izrazio zabrinutost zbog takve retorike, dodajući da su takve tvrdnje “smiješne”.

Turska državna agencija Anadolija izvijestila je juče da je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem izjavio da "Turska i Rusija znaju da iza napada na ruskog ambasadora Andreja Karlova stoji Gülenova organizacija".

No, danas je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio da ne treba žuriti sa zaključcima prije nego se završi istraga koja bi trebala rasvjetlili ko stoji iza napada.

"Moskva vjeruje kako treba pričekati rezultate zajedničke istrage", rekao je Dmitri Peskov.

Turska je zatražila izručenje Gülena, koji živi u egzilu u američkoj državi Pennsylvania, zbog neuspješnog vojnog puča protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana iz jula ove godine. Američko Ministarstvo pravosuđa inzistira na uvjerljivim dokazima da je Gülen kriv.

Poslije ubojstva Karlova, neki turski dužnosnici su tvrdili da su Sjedinjene Države podržale ubojstvo ruskog ambasadora, što je izazvalo brzu i oštru reakciju State Departmenta. Glasnogovornik John Kirby izjavio je kako su takve tvrdnje smiješne.

"Ne znam i ne vjerujem da iko zna koji motivi stoje iza ovog nedopustivog čina. Vidio sam snimku, kao i svi ostali. Ali moramo pustiti da istražitelji obave svoj posao, moramo znati činjenice i imati dokaze prije nego što donesemo zaključke. No, ideja da Sjedinjene Države na bilo koji način podržavaju ovaj činili i stoje neizravno iza toga je apsolutno smiješna", konstatirao je Kirby.

Keri je ponudio američku pomoć Turskoj u istrazi ubojstva. No, Ankara je saopćila da će istragu voditi s ruskim vlastima. Moskva je poslala u Ankaru tim od oko 20 istražitelja.

Gülen je osudio ubojstvo ruskog ambasadora kao "gnusni čin terora".

Na Karlova je devet metaka ispalio policajac koji nije bio na dužnosti. Turske vlasti su ga identificirale kao Mevlüta Mert Altıntaşa. Ubijen je nakon napada, a turske vlasti su uhapsile njegovih šest rođaka.

Altintas je prije nego je ubijen uzvikivao "Ne zaboravite Aleppo" i "Mi smo oni koji su se zakleli na vjernost Muhamedu u džihadu!", tako da bi mogao prije biti povezan sa islamističkom grupom Al Nusra u Siriji koja ima veze s Al-Qaedom, nego sa Gülenovim pokretom, piše turski dnevnik “Hurriyet”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG