Dostupni linkovi

Tajna Ratnika od terakote: Marko Polo nije bio prvi Europljanin u Kini


Insipirirani uzorima iz stare Grčke: Ratnici od terakote
Insipirirani uzorima iz stare Grčke: Ratnici od terakote

Slavni Ratnici od terakote možda su nastali pod utjecajem starih Grka, čemu u prilog idu i dokazi o postojanju europskog DNK u zapadnim kineskim provincijama.

Kina i Zapad bili su u kontaktu više od 1.500 godina prije no što je europski istraživač Marko Polo stigao u tu daleku zemlju, pokazuju najnovija istraživanja.

Arheolozi kažu kako je moguće da su slavni Ratnici od terakote, otkriveni u grobnici prvog kineskog cara Qin Shi Huanga - koji je vladao od 221. do 207. godine prije Krista - u blizini današnjeg Xiana, insipirirani uzorima iz stare Grčke te da su mještane obučavali starogrčki obrtnici.

Dosad se smatralo da je putovanje Marka Pola u Kinu u 13. stoljeću bilo prvi kontakt Europljana s tom zemljom.

"Sada imamo dokaze da je do bliskog kontakta Zapada i prvog kineskog cara došlo prije formalnog otvaranja Puta svile. To je daleko ranije no što smo dosad mislili", rekao je viši arheolog Li Xiuzhen iz muzeja cara Qin Shi Huanga.

U zasebnoj studiji otkriveno je da se europski mitohondrijski DNKpojavljuje na nekim mjestima u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang, što sugerira da su u vrijeme prvog kineskog cara ondje živjeli zapadnjaci.

Statue ratnika u terakoti otkrivene su 1974. godine, i to sasvim slučajno. Dosad ih je izbrojano oko 8000, a znanstvenike je ranije zbunjivala činjenica da Kina prije ovih statuanije imala tradiciju izrade kipova u prirodnoj veličini. Najveće dotad izrađene figure bile su jednostavne forme i visoke dvadesetak centimetara.

Xiuzhen vjeruje da su utjecaji zbog kojih je došlo do izrade Ratnika od terakote morali doći izvan Kine. "Stručnjaci sada smatraju da su Ratnici od terakote, kao i brončane skulpture koje su pronađene na tom nalazištu, bili inspirirani drevnim grčkim skulpturama i umjetnosti", rekao je on.

Profesor Lukas Nickel s bečkog sveučilišta ističe kako i kipovi cirkuskih akrobata, koji su nedavno pronađeni u grobnici prvog cara, podržavaju ovu teoriju. "Vjerujem da je grčki kipar mogao podučavati mještane izradi ovih kipova", rekao je on, prenosi BBC.

Također, recentna otkrića pokazuju da je kompleks grobnice prvog kineskog cara mnogo veći no što se dosad smatralo i čak 200 puta veći od slavne egipatske Doline kraljeva. Pronađeni su i osakaćeni ostaci žena, za koje se vjeruje da su bile priležnice prvog cara, kao i lubanja muškarca probijena strijelom samostrela, koja je ostala zarobljena u kosti. Vjeruje se da je pripadala carevom prvorođenom sinu, ubijenom u borbi za vlast koja je uslijedila nakon careve smrti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG