Dostupni linkovi

Majka Tereza proglašena za sveticu


Vernici iz čitavog sveta na Trgu Svetog Petra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Vernici iz čitavog sveta na Trgu Svetog Petra

Papa Franja proglasio je u nedelju na svečanoj ceremoniji u Vatikanu Majku Terezu sveticom, zbog njenog humanitarnog rada sa siromašnima u Indiji, javili su svetski mediji.

Ceremoniji kanonizacije na Trgu svetog Petra prisustvovalo je na desetine hiljada hodočasnika. Mnogi među njima stigli su pre izlaska sunca u nedelju, kako bi zauzeli što bolje mesto.

Kardinal Anđelo Amato pročitao je sažetu biografiju Majke Tereze, nakon čega je pitao papu da li u ime Crkve kanonizuje njeno ime. Papa Franja je odgovorio sledećim rečima:

„Nakon razmatranja i čestih molitvi za božansku pomoć, te nakon što smo tražili savet od mnoge naše braće biskupa, proglašavamo Blaženu Terezu od Kalkute za sveticu i upisujemo je među svetitelje i ovim dekretom nalažemo da je cela Crkva kao takvu poštuje.“

Majka Tereza osnovala je u indijskoj Kalkuti 1950. katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi i koja dan-danas pomaže onima koje je društvo potpuno zanemarilo.

Ova dobročiniteljka albanskog porekla, osnovala je sestrinstvo koje je vodilo 19 domaćinstava.

Majka Tereza preminula je 1997. sa 87 godina, a 2003. je beatifikovana, što je prvi od nekoliko koraka ka kanonizaciji.

Rođena je 26. avgusta 1910. godine kao Agnes Gondža Bojadži u Skoplju. Postala je opatica sa 16 godina, priključivši se redu u Irskoj, a dve godine kasnije je dobila ime majka Tereza.

U Indiju se preselila 1929. godine, a blaženom je proglašena 2003. u Rimu.

Statua Majke Tereze u katedrali u Prištini
Statua Majke Tereze u katedrali u Prištini

Skoro pola veka je majka Tereza u Kalkuti i drugim delovima sveta pomagala siromašnima, bolesnima, siročićima.

U Majčinoj kući u Kalkuti u nedelju je postavljen veliki TV ekran na kojem je prenošena svečana ceremonija.

„Ovo je dan radosti, dan zahvalnosti i dan mnogo mnogo blagoslova“, rekla je Mari Lisa, starija sestra Majčine kuće.

Vernici na istoku Indije su od ranof jutra dolazili i ostavljali cveće grob Majke Tereze.

Dva čudotvorna izlečenja

Crkva smatra da se dva čudotvorna izlečenja, nakon njene smrti mogu pripisati Majci Terezi. Vatikan je 2002. presudio da je jednoj ženi iz Indije čudom izlečen tumor nakon što se molila Majci Terezi.

Tada je papa Jovan Pavle želeo da zaobiđe proces beatifikacije i odmah je proglasi sveticom, ali su ga od toga odvratili kardinali.

Papa Franja utabao je stazu za njenu kanonizaciju prošle godine, kada je Majci Terrezi priznao i drugo čudo – zdravljenje Brazilca koji se 2008. godine oporavio od teške infekcije mozga.

Nobelovu nagradu za mir Majka Tereza je dobila 1979. godine za humanitarni rad. Nobelov odbor je u obrazloženju nagrade naveo da su "oni najusamljeniji, najjadniji i umirući u njenim rukama dobili saučešće i milosrđe utemeljeno na poštovanju prema čoveku".

Kada je primala Nobelovu nagradu za mir, majka Tereza je rekla:"Nisam dostojna", podsetio je Rojters.

Okupljeni na svečanoj ceremoniji kanonizacije u Vatikanu
Okupljeni na svečanoj ceremoniji kanonizacije u Vatikanu

Britanska agencija napominje da se majka Tereza i tokom života i posle smrti suočavala s kritikama. Neki kritičari spočitavali su joj nedotatak higijene u bolnicama koje je vodilo njeno sestrinstvo, kao i to što je uzimala novac od diktatora za svoj dobrotvorni rad.

Ipak, među katolicima živi kao simbol saosećajnosti koja je pružala utehu bolesnima i ljudima na samrti.

Majka Tereza je bila sitne, krhke građe i nosila je beli sari s plavim porubom.

"Malenoj rastom, velikoj u veri, majci Terezi je poverena misija širenja božje ljubavi prema čovečanstvu, posebno za najsiromašnije. Kanonizacija je prilika da se ugledamo na junakinju hrišćanstva i izuzetan uzor hrišćanskog života", saopštio je Vatikan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG