Dostupni linkovi

Sve stranke vole penzionere


Penzioneri poručuju: Gladujemo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Penzioneri poručuju: Gladujemo

Penzioneri opet na ulicama. Više stotina njih okupilo se u centru Beograda, zahtevajući obustavu primene zakona kojim su im smanjena primanja, kao i ocenu ustavnosti tog akta. Navode da je ovo bilo nestranačko okupljanje, sa ciljem da sve stranke upoznaju sa problemima i zahtevima penzionera.

Upravo na parolama o penzijama, uoči izbora, vodi se ljuta bitka za njihove glasove. Cifra nije mala - 24 odsto biračkog tela, pa je kampanja ka starijim građanima usmerena i više nego ranije. Oni kojima se stranke obraćaju kažu da ne veruju obećanjima i da će 24. aprila dobro razmisliti koga će zaokružiti.

Sin pokojnog osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić je mesto koalicionog partnera u Vučićevoj Vladi, kojoj se nije suprotstavljao ni prilikom smanjenja penzija, odlučio da zameni onim sigurnijim. Opozicija je pod svoje okrilje primila njegove nezadovoljne članove. I predizborna obećanja su mogla da počnu.

Čuje ih Milivoje Nikolić, 81-godišnji profesor u penziji, no oprezan je kada je reč o pitanju kome će dati glas.

„Ne verujem nikome i ne bih da se izjašnjavam zato što mislim da mnoge stvari nisu u redu u ovoj zemlji. A to što su nam uzeli penzije ne pitajući nas, to je stvarno...Ali, mi ne odlučujemo i u najvećoj meri smo otpisani“, kaže Nikolić.

Prestaju to da budu uoči izbora. U pokušaju da obezbedi što veću podršku onih kojima sam ne pripada, Milan Krkobabić, inače na čelu Javnog preduzeća "Pošte Srbije", ne bira reči.

“Ako izgubimo, zaboravite priču o penzijama. Njih se sete samo za vreme izbora, a pošto izbora više neće biti za četiri godine, zaboravite i na penzije”, poručio je sa nedavne predizborne konvencije u Kraljevu.

Dodatno je naljutio i nekadašnje, sada osuto članstvo ali, ako je suditi prema našoj anketi u centru Beograda, i građane kojima se obraća.

“Kako mogu da zaboravim ono što sam zaradila? To ne može niko da mi kaže, to on može da priča ne znam kojoj populaciji”, kaže Borika Mitrović.

Navodeći da je sa đacima radio četrdeset godina, i Milivoje Nikolić podseća da je svoju penziju stekao.

„Pa nismo toliko glupi. On to ne sme da kaže, niti to sme da bude“, dodaje Milka Biševac.

Najava tužbe protiv Krkobabića

Krkobabića će, najavljuje predsednik Ujedinjenog sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović, zbog ove izjave tužiti.

“Jer stvara zabunu među narodom. Ne znam šta mu je. Ali, jadna je zemlja koja se oslanja samo na jednog čoveka i jednu partiju. Nisu ovo više osamdesete i devedesete. On je svojim potezima razjedinio penzionere”, kaže Vujasinović.

Tako se ovaj sindikat pridružio opoziciji. “Samo glas za Demokratsku stranku je glas protiv daljeg smanjenja penzija i glas za vraćanje penzija na prethodni nivo”, poručuju im iz jedne od kolona, a Vujasinović podvlači da su oni protokole o saradnji potpisali sa svim strankama koje podržavaju ukidanje Zakona o smanjenju penzija.

“Mi smo uz Demokratsku stranku podržali i DSS, Dveri, Tadićevu stranku, Pokret za preokret…Ne idemo na izbore, ali ćemo sve naše članove pozvati da ne glasaju za one stranke i partije koje su dale glasove za taj sramni zakon”, navodi Vujasinović.

Za slično se zalaže i druga kolona - Novo udruženje penzionera Srbije i Sindikat penzionera "Nezavisnost", ali oni su građane pozvali da na izborima podrže levicu Borka Stefanovića.

“Oni su doneli dobar program i naš sporazum ide ka tome da će oni, ukoliko uđu u parlament, zastupati naše interese, odnosno interese svih penzionera. Jesmo skeptični, ali sporazumom regulišemo neka prava i obaveze”, kaže Miloš Grabundžija iz “Nezavisnosti”.

Obećanja za predizborno vreme

Od nešto više od sedam miliona građana Srbije, milion i sedamsto čine penzioneri. Prosek starosti je, kako je pokazao poslednji popis stanovništva iz 2011. godine, 42,2 godine, što Srbiju svrstava među najstarije narode u Evropi. A penzioneri postaju jedna od najvažnijih ciljnih grupa svih učesnika na predstojećim izborima.

Milojko Arsić
Milojko Arsić

“Sigurno je da se radi o nekoj vrsti političke manipulacije, ali to nije nešto što je iznenađujuće kada su u pitanju izborne kampanje. Mislim da neke najave i obećanja koja za sada daju ne bi trebalo previše ozbiljno uzimati”, navodi profesor ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Dok lider PUPS-a zanemaruje činjenicu da su penzije ustavna kategorija, koja ne zavisi od volje premijera, niti bilo kog pojedinca ili stranke, iz opozicionog bloka penzionerima obećavaju da će, ako dođu na vlast, vratiti njihova primanja na staro. Ni to, prema ocenama stručnjaka, u skorije vreme nije moguće.

Iako se penzioneri smatraju najdisciplinovanijim glasačkim telom, a stranke njima najčešće pokušavaju da manipulišu, naši sagovornici ozbiljno će vagati pre nego što zaokruže broj na listiću.

“Ovi izbori po meni nisu bili potrebni jer su oni imali apsolutnu većinu i sa njom su mogli da vladaju još dve godine. Druga je stvar što hoće da se potvrđuju. Zašto su raspisali izbore, a nama uzimali od penzije? Jer sve to košta…”, rekao je Milivoje Nikolić.

Borika Mitrović kaže da će još videti za koga će glasati, mada “ne veruje nikome”.

Više ne znam šta da kažem…Oni su sebi nabavili i kuće i stanove, a mi penzioneri nemamo od čega da živimo”, navodi Milka Biševac.

Čekovi najvećeg broja penzionera iznose oko 200 evra, a stopa siromaštva se iz godine u godinu uvećava.

XS
SM
MD
LG