Dostupni linkovi

Penzioneri na ivici egzistencije: Manje se jede, manje se kupuju lekovi


Protest penzionera u Beogradu
Protest penzionera u Beogradu

Od 42.359 kragujevačkih penzionera smanjenje prinadležnosti za 10 odsto pogodilo je 26.702 umirovljenika, čija je prosečna penzija nešto iznad 27.000 dinara.

Najmanje penzije iznose samo 5.000 dinara, a 5.200 kragujevačkih penzionera prima manje od 13.170 dinara mesečno.

U takvoj situaciji najstarijim Kragujevčanima ne preostaje ništa drugo nego da štede na hrani i lekovima.

Ratko Tomašević, predsednik kragujevačkog Udruženja penzionerakaže za Radio Slobodna Evropa da se od prosečne penzije ne može živeti, ali da se penzioneri snalaze štedeći na sebi kako bi odvojili nešto novca za mlađe članove porodice.

„Manje se jede, manje se kupuje odeća i obuća, manje se kupuju lekovi... U stvari, štedi se na sebi da bi se pomogla druga i treća generacija“, kaže Tomašević.

Naš sagovornik dodaje da je jedino pozitivno u vezi sa penzijama što one redovno stižu 10. i 25. u mesecu i da je „to značajno i za ostale članove porodice, a ne samo za penzionere“.

A koliko se teško živi od penzija najbolje ilustruje slika koja se upravo tih datuma može videti u jutarnjim časovima ispred karagujevačkih banaka gde penzioneri u redovima čekaju isplatu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

Najmanje penzije iznose samo 5.000 dinara i to su porodične i poljoprivredne penzije, a 5.200 kragujevačkih penzionera prima manje od 13.170 dinara mesečno. Zbog toga je jedna od prioritetnih aktivnosti kragujevačkog udruženja penzionera upravo pomoć tom delu populacije.

„To je najugroženija kategorija penzionera kojima Udruženje pokušava da pomogne na razne načine. Nedavno smo podelili 430 paketa pomoći u hraani i hemijskim sredstvima, 295 penzionera godišnje besplatno šaljemo u 25 banja u Srbiji, a dajemo i pozajmice u iznosu od 10.000 do 20.000 bez kamate“, kaže Tomašević.

XS
SM
MD
LG