Dostupni linkovi

Premijer i penzioneri: Iznenadna ljubav iz interesa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Delegacija Srpske napredne stranke, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, razgovara u petak sa delegacijom Partije ujedinjenih penzionera Srbije o mogućem predizbornom sporazumu.

Bez obzira na ishod današnjih razgovora, proteklih dana sve je uočljivije premijerovo interesovanje za stariju generaciju, koja je sve češće u fokusu njegove pažnje.

U jednom od susreta sa penzionerima, predsednik Vlade se nedavno zahvalio starijoj generaciji na svemu što su uložili u budućnost Srbije, ocenivši da su najstariji građani najzaslužniji za zaustavljanje propadanja i oporavak zemlje.

"Pre nekoliko godina smo bili pred potpunim bankrotstvom. U međuvremenu Grčka je 11 puta smanjila penzije. Mi smo to uradili jedanput zbog neodgovorne politike pojedinih ljudi. Sada smo počeli polako da vraćamo, nekima i nešto više nego što je bilo ranije i taj trend će da se nastavi. Upravo, zbog vaše žrtve, zbog vaše energije, zbog toga što ste dali Srbiji, zbog toga što ste verovali u njenu budućnost, Srbiji više ne prete opasnosti tog tipa: Penzije su redovne, stabilne i biće smao veće i veće”, poručio je Vučić.

Građani su uglavnom zbunjeni tolikim interesovanjem premijera za penzionere, tim pre što je koliko juče, baš ta populacija bila najteže pogođena merama štednje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link

Za Jugoslava Ristića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca to je pitanje političke matematike u kojoj premijer, koji ne može sa sigurnošću da računa na glasove obespravljenih radnika, taj minus u glasačkoj kutiji Srpske napredne stranke, treba da nadomesti glasovima penzionera.

„Jer, ako ima 1.800.000 penzionera, i ako je poznato da su oni skloni tome da veruju onome što se govori na televiziji, onda je jasno da on i predstavlaju političku metu aktuelne vlasti. Obraćanje radnicima sigurno ne bi bilo tako efikasno pre svega zbog donošenja loših zakona o radu, zbog gašenja 500 preduzeća u poslednjoj godini, gubitka posla za 50.000 radnika i najmanjim platama u regionu“, kaže Ristić za Radio Slobodna Evropa.

Vučićevo intenziviranje interesovanja za stariju populaciju, politički analitičar Đorđe Vukadinović doživljava kao pripremu atmosfere za predizbornu kampanju u kojoj će penzioneri igrati značajnu ulogu, kao i u svim prethodim izborima, ti pre što su najslabije informisana populacija.

„Penzioneri su jako važna ciljna grupa SNS i Vučića. Oni su deo populacije koji gotovo apsolutnoj meri i razmeri glasa za SNS, odnosno podržava premijera iz različitih razloga. Oni su zbog toga najzahvalnije biračko telo i najzahvalnija publika koji se u najmanjoj meri informišu sa nekih nezavisnih izvora i interneta, koji najčešće ne koriste. Plus poodmakle godine koje ih čine zahvalnom publikom i zahvalnim medijumom za propagandu, odnosno kampanju SNS-a“, kaže Vukadinović.

Naš sagovornik smatra da u tom svetlu treba posmatrati i početak pregovora o prelasku Partije ujedinjenih penzionera Srbije u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

„Bez obzira što PUPS nema ni izdaleka onakvu podršku kakvu je imao u nekim ranijim godinama i ranijim izborima. Nema tu političku težinu i uporište u biračkom telu, ali psihološki i simbolički, PUPS se vezuje za penzionersku populaciju i time dobijaju naprednjaci, ne toliko u glasovima koliko psihološki i simbolički“, zaključuje Vukadinović.

XS
SM
MD
LG