Dostupni linkovi

Stejt Department: Neopravdan pritvor za službenike Policije Kosova šteti miru i stabilnosti


Stejt Department pozvao Srbiju da poštuje vladavinu prava prema građanima Kosova
Stejt Department pozvao Srbiju da poštuje vladavinu prava prema građanima Kosova

Američki Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija, te da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, Stejt department je pozvao vlasti u Srbiji da deluju transparentno i uz puno poštovanje vladavine prava kada je reč o privedenim građanima sa Kosova.

„Proizvoljni ili neopravdano dugi pritvori, posebno ako se cilja na službenike Policije Kosova, biće viđeni kao eskalacija situacije, koja šteti miru i stabilnosti“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta za RSE 18. aprila.

Dodao je da se slučajevi hapšenja moraju brzo razmotriti, te izrazio nadu da će službenici Policije Kosova, koji se još uvek nalaze u pritvoru u Srbiji, biti oslobođeni.

U odgovoru se kaže i da sporazum o slobodi kretanja, postignut u okviru djaloga, „pruža jasne parametre za ulazak građana Kosova u Srbiju i izlazak“.

Prema navodima kosovskih vlasti, na stotine građana Kosova je 17. aprila zadržano i ispitivano bez razloga, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo uz navode da se radilo o “redovnoj pojačanoj kontroli”.

U međuvremenu je potvrđeno da je privedeno nekoliko pripadnika policije Kosova a da je zameniku generalnog direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejanu Jankoviću, određen i pritvor od 48 sati.

Janković inače dolazi iz Štrpca, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra a u policiji Kosova je angažovan od 2000. godine. Od 2009. obavlja funkciju zamenika generalnog direktora.

Hapšenje Jankovića u Srbiji i zaustavljanje i ispitivanje drugih kosovskih državljana dolazi nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se hapsiti svi koji budu kršili Ustavni poredak Srbije.

On je to rekao dan nakon što je Policija Kosova uhapsila Srećka Sofronijevića 13. aprila, zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Severnoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmerene protiv krijumčarenja robe.

Stejt department je rekao da sve strane treba da izbegavaju bilo koje akcije koje bi mogle da ugroze regionalnu bezbednost i stabilnost.

XS
SM
MD
LG