Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Zabrinuti smo zbog hapšenja zamenika direktora policije Kosova


Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffrey Hovenier) izrazio je zabrinutost zbog hapšenja zamenika generalnog direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejana Jankovića, od strane srpskih vlasti.

Janković inače dolazi iz Štrpca, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra a u policiji Kosova je angažovan od 2000. godine. Od 2009. obavlja funkciju zamenika generalnog direktora.

U Srbiji je uhapšen 17. aprila a prema rečima ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla), određen mu je pritvor od 48 sati zbog kršenje Ustavnog poretka Srbije.

Iz srpskog MUP-a su pak rekli da je Janković zadržan u pritvoru "u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Republike Srbije".

“On (Janković) je neko koga znamo dugo godina, etnički Srbin i pripadnik Policije Kosova koji je uložio puno vremena i energije u policiju, pomogao integraciju srpske zajednice u kosovsku policiju”, rekao je Hovenier nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Izrazio je nadu da će Janković biti pušten.

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rohde.
Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rohde.

Reagovao je ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode uz navode da je privođenje kosovskih policajaca u Srbiji neprihvatljivo.

“Deeskalacija odmah! Pritvaranje kosovskih službenika za sprovođenje zakona, uključujući i kosovske Srbe, od strane srpskih vlasti je neprihvatljivo i svakako nije ono što se može očekivati od zemlje kandidata za članstvo u EU. Ovo mora da se završi odmah i očekujemo da političari kosovskih Srba takođe govore u ime svojih sugrađana”, napisao je ambasador Nemačke na društvenoj mreži X.

Ranije je Svečlja rekao da su četvorica policajaca i zamenik direktora kosovske policije Dejan Janković, "bez ikakvog obrazloženja” zadržani u Raškoj u Srbiji.

On je rekao da je ovaj čin Srbije presedan "među mnogim akcijama i napadima na policiju Kosova" .

Hapšenje Jankovića u Srbiji i zaustavljanje i ispitivanje drugih kosovskih državljana dolazi nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se hapsiti svi koji budu kršili Ustavni poredak Srbije.

On je to rekao dan nakon što je Policija Kosova uhapsila Srećka Sofronijevića 13. aprila, zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Severnoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmerene protiv krijumčarenja robe.

XS
SM
MD
LG