Dostupni linkovi

MUP Srbije potvrdio da je policajac sa Kosova u pritvoru, Brnabić pohvalila policiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zameniku direktora Policije Kosova srpske nacionalnosti Dejanu Jankoviću određeno je zadržavanje do 48 sati, saopštio je MUP, a preneo Tanjug.

Kako je saopšteno, zadržavanje Jankovića u pritvoru je određeno "u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Republike Srbije".

Četvorica kosovskih policajaca privedena su u sredu 17. aprila prilikom kontrole na granici, a jedan od njih, zamenik direktora policije je zadržan.

Kako se dodaje, oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog bezbednosnih provera.

Na pitanje RSE o hapšenju kosovskih policajaca, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da nema više informacija.

"Ali mogu da pohvalim pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, da kažem da rade svoj posao", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da pretpostavlja "da su se ljudi konačno odazvali apelima" da brane ustavni poredak Srbije.

"Očekujem pohvale od strane međunarodne zajednice za naše pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i za naše tužilaštvo i sve relevantne institucije", rekla je Brnabić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je kasno u sredu da vlasti Srbije drže zamenika direktora Policije Kosova i još četiri policijska službenika.

Kosovski MUP je rekao i da je zamenik direktora policije srpske nacionalnosti Dejan Janković od srede ujutro "u pritvoru bez ikakvog objašnjenja".

Janković, koji je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, zaustavljen je na granici sa Srbijom, Jarinju, na severu Kosova, i poslat na razgovor u Rašku na jugozapadu Srbije.

Prethodno je srpski MUP odbacio optužbe o zadržavanju autobusa u kojima su bili državljani Kosova. U saopštenju je navedeno da srpska policija nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak kroz Srbiju, te da je u toku bila samo "pojačana kontrola svih putnika".

Međutim Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je izvestilo da je u sredu na stotine kosovskih državljana zadržano i ispitivano "bez ikakvog obrazloženja".

Ministarstvo je pozvalo građane Kosova da "po svaku cenu" izbegavaju putovanje kroz Srbiju, te dodali da su se oko ovog pitanja obratili Evropskoj uniji, te zemljama Kvinte – SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

'Svete se preko nas': Putnici sa Kosova zadržani na granicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG