Dostupni linkovi

Brisel nagrađuje Beograd: Novo poglavlje za zid u Mitrovici


Krajem februara ili početkom marta Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja
Krajem februara ili početkom marta Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja

Ubrzo će biti otvoreno bar još jedno, a moguće čak i tri, nova poglavlja u pregovorima o članstvu između Srbije i Evropske unije. Sagovornici Radija Slobodna Evropa ističu da je Brisel pokazao dobru volju prema Beogradu zbog popuštanja tenzija sa Kosovom.

Krajem februara ili početkom marta Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja u procesu evropskih integracija, izjavio je lokalnim medijima šef diplomatije Ivica Dačić. Upitan ima li potvrdu tog datuma, rekao je: "Tako je za sada."

Zvaničnici u Beogradu očekuju da pored poglavlja 26 o obrazovanju, budu otvorena još dva - 20 i 29
Zvaničnici u Beogradu očekuju da pored poglavlja 26 o obrazovanju, budu otvorena još dva - 20 i 29

Slična očekivanja o tajmingu daljih međuvladinih konferencija izrazile su i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Zvaničnici u Beogradu očekuju da pored poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, koje je nedavno odblokirala Hrvatska, budu otvorena još dva - 20 i 29, koja se odnose na industrijsku politiku i preduzetništvo i na carinsku uniju.

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak iz diplomatskih izvora saznaje da je sigurno otvaranje jednog, ali da nije isključeno ni otvaranje dodatna dva poglavlja:

"Situacija je za sada takva da će krajem februara zasigurno biti otvoreno najmanje jedno - to je poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu. To je, dakle, sigurno. Moguće je i otvaranja poglavlja 26 i 29, ali Evropska unija će vršiti monitoring na terenu da vidi šta će se dešavati u narednim danima i nedeljama, kako bi onda odlučila da li da se i ta dva poglavlja otvore", javlja naš dopisnik.

S obzirom na notorno poznatu činjenicu da je poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom alfa i omega evropskih integracija Srbije, što znači da bi zastoj u njemu zakočio otvaranje svih drugih poglavlja, postavlja se pitanje da li je Brisel uprkos tome što je Beograd podigao tenzije sa Prištinom, čiji vrhunac su bili propagandni ruski voz za Mitrovicu i zid na ibarskom mostu, na neki način nagradio Beograd zato što je na kraju dana postignut dogovor sa Prištinom o uklanjanju zida u Severnoj Mitrovici.

Diplomatski izvori u Briselu, kako navodi naš dopisnik, na to pitanje potvrdno odgovaraju:

"Otvaranje mosta u Mitrovici je čitav proces otvaranja novih poglavlja ubrzao, ali s obzirom da su odnosi između Beograda i Prištine poslednjh nedelja bili prilično destabilizovani, zvaničnici u Evropskoj uniji žele u narednom periodu da se uvere da je taj razvoj događaja stabilan i da neće biti povratka na staro. Dakle, poglavlje 20 biće sigurno otvoreno, poglavlja 26 i 29 verovatno, ali za sada je to još daleko od izvesnog".

EU je pred ozbiljnim problemima, pa nema resurse da istovremeno ide i na proširenje i na konsolidaciju postojećeg stanja: Crnobrnja
EU je pred ozbiljnim problemima, pa nema resurse da istovremeno ide i na proširenje i na konsolidaciju postojećeg stanja: Crnobrnja

I predsednik Evropskog pokreta Srbije Mihailo Crnobrnja kaže da je njegov lični utisak da Brisel otvaranjem novih poglavlja nagrađuje Beograd.

"Mislim da ovo jeste mali ustupak Evropske unije Srbiji. Na dugom putu koji nas čeka do zaključenja procesa pregovaranja bilo je i biće povremenih kraćih ubrzavanja i usporavanja. Ja mislim da ovo ubrzanje sada može da se veže za dobru volju koja je pokazana za rešavanje problema zida u Severnoj Mitrovici, ali ne treba iz toga izvlačiti zaključak da je sada najedanput prebačeno iz prve u četvrtu brzinu i da će kola dalje ići stalno u četvrtoj.

Ne verujem da će se vraćati u rikverc, ali će se vraćati i u prvu i u drugu jer dug je proces pred nama, Evropska unija je pred ozbiljnim problemima, pa nema resurse da istovremeno ide i na proširenje i na konsolidaciju postojećeg stanja", ocenjuje Crnobrnja.

Srbija je do sada u pregovorima sa Evropskom unijom otvorila šest poglavlja, a jedno, označeno brojem 25, o nauci i istraživanjima, odmah nakon otvaranja i zatvorila. Sredinom decembra prošle godine Hrvatska je blokirala poglavlje 26, ali je posle nedelju dana tu blokadu skinula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG