Dostupni linkovi

Zašto se Dačić obrušio na nemačkog zvaničnika


S obzirom na odnose koje premijer Srbije gradi sa Nemačkom, retorika Ivice Dačića je prilično odstupanje od toga.
S obzirom na odnose koje premijer Srbije gradi sa Nemačkom, retorika Ivice Dačića je prilično odstupanje od toga.

Odnos Beograda prema Rusiji još jednom je došao u prvi plan. Iako visoki zvaničnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Mihael Rot zapravo nije rekao ništa novo porukom da je Srbija izrazila nameru da pristupi Evropskoj uniji (EU) a ne Rusiji, te da bi trebalo postepeno da usaglašava svoje pozicije sa EU, usledio je oštar odgovor srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Pre nego što se premijer Srbije Aleksandar Vučić sreo sa drugim čovekom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, zemlje na čiju podršku najviše računa na putu priključenja EU, njegov ministar Dačić je u saopštenju – po već sebi svojstvenom neodmerenom stilu – naveo da je reči Rota, shvatio kao "najblaže rečeno, neumesne i uvredljive."

Državni sekretar za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot je, tokom debate u Beogradu na temu evropskog puta Srbije, zapravo podsetio da se Srbija opredelila za pridruživanje EU i da bi trebalo da sledi njenu politiku.

"Srbija je izrazila nameru da pristupi EU, a ne Rusiji, i mi podržavamo vašu zemlju u tome. Ali Unija ima svoju zajedničku spolju i bezbednosnu politiku. Očekujemo od Srbije da usaglasi svoje pozicije, korak po korak, ali to ne znači da treba da pokida svoje specijalne istorijske, kulturne, ekonomske i političke veze sa zemljama, kao što je Rusija. To ne, ali moramo da se usaglasimo u glavnim spoljno-političkim pitanjima", poručio je Rot na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Jasno je da Srbija unutar predpristupnog procesa mora da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku, kaže za RSE Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, napominjući da Rot nije rekao suštinski ništa novo.

"I ranije se čulo iz najave nekih evropskih predstavnika da se očekuje postepeno usklađivanje te politike do ulaska Srbije u EU, pri čemu je ostalo otvoreno u kojem stepenu i fazama će se to usklađivanje izvesti i kada će, ako su još na snazi, doći na dnevni red i restriktivne mere, uključujući i sankcije protiv Vladimira Putina", rekao je Veber navodeći da unutar pregovaračkih poglavlja u vezi sa usklađivanjem spoljne i bezbednosne politike postoje restriktivne mere što se u praksi, trenutno, odnosi na režim sankcija protiv Rusije zbog aneksije Krima.

Premijer Vučić ne krije da u procesu priključenja Evropskoj uniji najviše računa na podršku Nemačke, odnosno kancelarke Angele Merkel. Tako je i tokom sastanka sa Rotom, prema saopštenju iz Vlade Srbije, izrazio zahvalnost na podršci kancelarki i nemačkoj Vladi u evropskim integracijama, kao spoljnopolitičkom prioritetu Srbije.

Razgovori u Beogradu: Mihael Rot i Aleksandar Vučić
Razgovori u Beogradu: Mihael Rot i Aleksandar Vučić


Vučić je takođe naveo da Srbija želi da bude pouzdan i odgovoran partner Nemačkoj i drugim zemljama EU.

I dok premijer Srbije zahvaljuje Nemačkoj, Dačić – međutim – bez uvijanja u saopštenju svog ministarstva, reagujući na izjavu nemačkog zvaničnika, navodi: "Srbija i Rusija su tradicionalni prijatelji, ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?".

Dačić je dodao da pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja spoljne politike sa EU, već je vitalno pitanje, "jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisnosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo".

Ni odmerenost, ni takt

Nije propustio da iznese svoj stav na ovu temu ni Aleksandar Vulin iako je na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Odgovarajući na pitanja novinara Vulin je izjavu nemačkog zvaničnika nazvao neopreznom.

"Srbija nije nikada ni želela ni pokušala da bude deo bilo koje druge države, pa naravno ni Ruske Federacije, a siguran sam da gospodin Rot vrlo dobro zna da je Srbija suverena zemlja a ne nekakva teritorija, a suverena zemlja ima pravo na svoju spoljnu politiku, prijatelje i interese", rekao je Vulin.

Poput Vebera i Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da drugi čovek nemačkog Ministarstva spoljnih poslova nije rekao ništa što bi trebalo da iznenađuje političare i javnost u Srbiji jer je izneo nešto što je poznato.

"U komentarima gospodina Dačića i gospodina Vulina u izvesnoj meri se manipuliše izjavom gospodina Rota. Njoj se pridodaju neke dimenzije, a tih dimezija tu nema. Ona je vrlo jasna", ocenjuje Minić.

Jelica Minić: Izjava Mihaela Rota je vrlo jasna
Jelica Minić: Izjava Mihaela Rota je vrlo jasna


S obzirom na odnose koje premijer Vučić gradi sa Nemačkom, Dačićeva retorika je prilično odstupanje od toga.

Ovo nije prvi put da Dačić, pa i Vulin, izlaze sa agresivnijim i ponekad uvredljivijim izjavama, podseća Minić.

"Što se tiče gospodina Dačića, ovo bi se moglo tumačiti i njegovim već naveliko vidljivim angažmanom u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore u Srbiji jer u svim kriznim situacijama koje dotiču Srbiju, kao što je Hrvatska, kao što je Bosna i Hercegovina, on nastupa vrlo radikalno i u tome ne pokazuje ni odmerenost, ni takt", navodi Jelica Minić.

Vidljiva je podela rola u Vladi Srbije kada se pogleda širi kontekst, konstatuju našu sagovornici, ali je za analizu – da li je potpuno usaglašena ili ne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG