Dostupni linkovi

Sećanje na Sonju Savić


Sa izložbe u Beogradu o liku i delu glumice Sonje Savić
Sa izložbe u Beogradu o liku i delu glumice Sonje Savić

U dvorištu Spomen-kuće Sonje Savić, na porodičnom imanju velike glumice u Donjoj Gorevnici kod Čačka, izvedena je proba predstave "Slučaj Bares", koja će kao video-instalacija biti izložena na ovogodišnjem "Memorijalu Nadežde Petrović". Koautor teksta za predstavu bila je Sonja Savić, koja je preminula 2008. godine.

Ovaj interaktivni scenski događaj premijerno je izveden i snimljen u subotu na velikoj sceni čačanskog Doma kulture, a već sutradan postavljen u izložbenom prostoru Galerije "Nadežda Petrović".

Predrag Živković iz ove galerije kaže da je predstava "Slučaj Bares" simbolički izuzetno važna.

"Na taj način mi simbolično povezujemo dve velike umetnice – slikarku Nadeždu Petrović koja je stvarala na prelazu iz 19. u 20. vek i Sonju Savić koja je svoja najbolja dela radila na prelazu iz 20 u 21. vek", pojašnjava Živković.

Reditelj predstave i saradnik Sonje Savić, Bojan Đorđev, najavio je da će spomen-soba posvećena preminuloj umetnici uskoro biti bogatija za jedan redak i važan eksponat – originalni scenario koji je Sonja u saradnji sa Đorđevim pisala za dugometražni film.

"Mi smo pretraživali našu arhivu i našli smo originalni rukopis Sonje Savić, odnosno njen tritment za uvodne scene tog filma. To što smo pronašli je, u stvari, svojevrsno svedočanstvo kako umetnica Sonja Savić razmišlja o tekstu i kako funkcionišu njene asocijacije", kaže Đorđev.

Mnoga lica Sonje Savić
Mnoga lica Sonje Savić


Na porodičnom imanju Sonje Savić u Donjoj Gorevnici uskoro bi trebalo da zaživi multimedijalni memorijani centar koji će nositi glumice dobro poznate na prostoru bivše Jugoslavije, pre svega, po kultnim filmovima kao što su "Život je lep", "Una", "Davitelj protiv davitelja", "Šećerna vodica", "Braća po materi", "Kako je propao rokenrol", "Balkanski špijun"...

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" koja će se starati o ovom centru, veoma ozbiljno je ušla u realizaciju tog projekta.

"Tu ima prostora ne samo za alternativni film, nego i za alternativnu, dramu, pozorište, muziku i video produkciju. Naš cilj da ovaj projekat postavimo na dobar i ozbiljan način. Da se sutra, bez obzira da li ćemo ovde biti mi ili neko trugi, primenjuju principi koje ćemo mi danas postaviti za neku buduću manifestaciju, organizaciju ili ustanovu, kako god je budemo formirali", naglašava direktorka Galerije Milica Petronijević.

Majka pokojne glumice Mikaina Savić pozvala je sve dobronamernike da posete Sonjinu kuću i budući multimedijalni centar.

"Učinili ste veliku radost mojoj duši time što se sećate moje Sonje i njenog rada. Vrata njenog i mog doma uvek su otvorena", rekla je Mikaina Savić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG