Dostupni linkovi

Odlazak Fidela Castra, 'Istorija će mi oprostiti'


Život kubanskog revolucionara Fidela Castra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Vlasti Kube proglasile su danas devetodnevnu žalost povodom smrti revolucionarnog lidera Fidela Castra i saopštile da će njegovi ostaci biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočnom gradu Santiago de Cuba.

"Od 26. novembra do 4. decembra, javne aktivnosti i svečanosti će biti obustavljene, a nacionalna zastava će biti spuštena na pola koplja na javnim zgradama i vojnim objektima", navodi se u saopšenju, prenosi AFP.

Castrovi posmrtni ostaci će biti sahranjeni poslije četvorodnevne procesije kroz zemlju, dodaje se.

Predsjednik Kube i Fidelov pet godina mlađi brat Raul Castro saopštio je rano jutros da je Fidel, koji je na vlast došao 1959. godine, preminuo u petak uveče u 90. godini, te da će njegovo tijelo biti kremirano u subotu.


Fidel Castro, jedna od posljednjih velikih političkih figura 20. vijeka, skoro deceniju nije bio na vlasti, ali je bio aktivan u političkom životu zemlje iz sjenke.

Castro se 2008. godine iz zdravstvenih razloga povukao sa vlasti predajući je bratu Raulu.

"Glavnokomandujući Kubanske revolucije umro je u 22 sata i 29 minuta 25. novembra", objavio je Raul Castro na nacionalnoj televiziji.

Revolucionarana ikona, jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih figura, godinama je bio bolestan i mnogo se spekulisalo o njegovoj smrti, još od jula 2006. godine i operacije intestinalnog trakta.

Iako je vlast prepustio bratu, povremeno je pisao kolumne u partijskom listu "Granma", a u javnosti se pojavljivao rijetko, posljednji put na kongresu Komunističke partije Kube 2016.

Takođe su ga posjećivali brojni svjetski lideri, naročito lijevi latinoamerički predsjednici i premijeri, kao i papa Franjo u septembru 2015. godine, nakon istorijskog otpoljavanja odnosa Kube i SAD.

Reakcije na njegovu smrt biće različite.


Istovremeno, na Floridi u Majamiju, gdje je brojna kubanska zajednica u egzilu, organizovano je veliko slavlje u četvrti Mala Havana i čuvenom restoranu "Versailles" u kojem se tradicionalno okupljaju Castrovi protivnici. Nosile su se kubanske zastave i pjevalo, te igralo uz latinoameričku muziku.

Prvi svjetski lider koji je reagovao na smrt Fidela Castra je indijski premijer Narendra Modi koji je izjavio saučešće narodu Kube. Kako je u nekoliko tweetova posvećenih Castru napisao, riječ je o "jednoj od najvećih ikona 20. vijeka čiju smrt Indija žali".


Objavljujući vijest o Castrovoj smrti britanski "The Guardian" je predvidio da će potvrda njegove smrti bez dileme izazvati slavlje među kubanskim zajednicama na Floridi, te žalost među brojnim ljevičarima širom svijeta. Za mnoge Kubance koji su odrasli na ostrvu u njegovoj sjenci, simultano ga poštujući i neodobravajući, biće to trenutak duboke ambivalencije.

Jedna stvar o kojoj se svi mogu saglasiti je da je riječ o izuzetnoj figuri koja je ostavila trag u istoriji.

Prije više od pola vijeka, njegova gerilska armija je revolucijom svrgla sa vlasti korumpirani režim Fulgencija Batiste i zamijenila ga prvim komunističkim režimom u zapadnoj hemisferi i ogromnim izazovom za SAD.

Nakon smrti Fidela Castra, Kuba definitivno neće biti ista, mada se već neko vrijeme počela značajno mijenjati.

Nakon što ga je 2008. naslijedio na vlasti mlađi brat Raul, cementirao je sopstvenu vlast provodeći oprezne ekonomske reforme i pristajući na istorijski sporazum sa Sjedinjenim Državama s kojima su obnovljeni istorijski odnosi 2014. godine, čime je okončano više od pet decenija neprijateljstva između Kube i SAD-a.

Prema priznanju Raula Castra, Fidel, koji je preživio mnoge pokušaje ubistva, bio je nezamjenljiv. Svojom harizmom, intelektom i političkom vještinom, advokat koji je postao gerilac bio je oličenje revolucije.

I prije njegove smrti Kuba je počela da se mijenja, sa porastom imigracije u SAD-u i eksplozijom malih privatnih biznisa.

Njegov najveći legat je besplatno zdravstveno osiguranje i obrazovanje za sve, koji je nekim od regiona Kube omogućio najbolju statistiku ljudskog razvoja.

Ali, on je isto tako odgovoran za brojne greške u planiranju i razvoju, te nepodnošljivu kontrolu vlade nad svim, što je zajedno sa decenijskim embargom SAD-a uništavalo ekonomiju, i što je mnoge Kubance ostavilo u siromaštvu i očaju, budući da su žudjeli za boljim životnom standardom.

Čovjek koji je čuven i po rečenici "istorija će mi oprostiti" iza sebe ostavlja veoma podijeljen legat.

Stariji Kubanci koji se sjećaju brutalnih vremena u vrijeme Batiste imaju tendenciju da naglašavaju dostignuća revolucije. Mlađi Kubanci, pak, strožiji su prema, kako kažu "gerontokratiji", represiji i izgubljenim šansama. Ali se čak i oni na njega referišu sa mnogo ličnijim imenom Fidel.

Reakcije svjetskih zvaničnika: "Istorijska figura​" ili "brutalni diktator"

Šefica Evropske unije za spoljna pitanja Federica Mogherini istakla je istorijski značaj pokojnog Fidela Castra i istakla da će se odnosi Kube i bloka nastaviti da unapređuju.

Mogherini je rekla da je Castro bio "odlučan čovjek i istorijska figura", te da se njegova smrt dogodila u vrijeme kada se Kuba suočava sa "velikim promjenama" i u vrijeme globalne nesigurnosti.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da je Fidel Castro bio "brutalni diktator koji je 60 godina ugnjetavao sopstveni narod".

Trump je izrazio nadu da će se nakon Castrove smrti "Kubanci moći okrenuti budućnosti". Kako je precizirao, Castro ostavlja iza sebe zaostavštinu "nezamislive patnje, siromaštva i uskraćivanja osnovih ljudskih prava".

On je naglasio da će njegova administracija učiniti sve kako bi se osiguralo da "Kubanci konačno krenu ka prosperitetu i slobodi". Prema navodima agencije AP, Donald Trump je istakao da se nada da će jednog dana vidjeti "slobodnu Kubu". Ranije danas on je na Twitteru kratko objavio: "Fidel Castro je mrtav".

Suprotna mišljenja svjetskih lidera o liku i djelu Fidela Castra
Suprotna mišljenja svjetskih lidera o liku i djelu Fidela Castra


Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama uputio je izraze saučešća porodici Fidela Castra i rekao da će istorija suditi o uticaju vođe Kubanske revolucije na Kubu i cijeli svijet.

"Pružamo ruku prijateljstva kubanskom narodu", rekao je Obama.

Barack Obama je naglasio da je tokom svog mandata ulagao napore da "se prošlost ostavi prošlosti" i da se energija usmjeri ka budućnosti koja je izgrađena na onome što je zajedničko.

Fidel Castro će živjeti zauvijek, izjavio je predsjednik Kine Xi Jinping, koji je i generalni sekretar Komunističke partije Kine.​

"Kineski narod je izgubio dobrog i iskrenog druga", naveo je Xi u poruci pročitanoj na početku dnevnika državne televizije.

Xi je rekao da će se Fidela Castra, "velikog čovjeka našeg vremena", istorija i narod sjećati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je izraze saučešća narodu i Vladi Kube, saopštila je Pres-služba Kremlja.

"Izražavam vama i kubanskom narodu naše najdublje saučešće zbog smrti vođe revolucije, vašeg brata Fidela Castra. Ime ovog istaknutog državnika smatra se simbolom jedne cijele ere u modernoj istoriji svijeta. Slobodna i nezavisna Kuba koju su izgradili on i njegovi saborci postala je uticajan član međunarodne zajednice i primjer je i inspiracija za mnoge zemlje i narode", naveo je Putin.

Vladimir Putin je u poruci predsjedniku Kube Raulu Castru podsjetio da je Fidel Castro uvijek sa sigurnošću gledao u budućnost.

"On je personifikovao visoke ideale političara, građanina i patriote, iskreno vjerujući i ispravnost onoga što radi i čemu je posvetio svoj cijeli život. Uspomena na njega živjeće vječno u srcima ruskih građana", istakao je Putin.

Fidel Castro obraća se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, oktobar 1979.
Fidel Castro obraća se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, oktobar 1979.


Fidel Castro bio je "oličenje Kubanske revolucije u svim njenim nadama i razočarenjima", poručio je francuski predsjednik Francois Hollande.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov istakao je da je otac Kubanske revolucije umio da "ojača" svoju zemlju i da se odupre blokadi SAD-a.

"Fidel je pružio otpor i ojačao svoju zemlju tokom najžešće američke blokade, kada je na njemu bio monumentalno jak pritisak i umio je povesti svoju zemlju na put nezavisnog razvoja", rekao je posljednji lider Sovjetskog Saveza.

Istovremeno, prvi čovjek Venezuele Nicolas Maduro apelovao je danas da se "nastavi nasljeđe" Castra.

"Svi revolucionari svijeta, moramo da nastavimo njegovo nasljeđe i nosimo njegov barjak nezavisnosti i socijalizma", napisao je Maduro na Twitteru.

Podsjetivši na bliske veze Venecele i Kube, Maduro je naveo da je bratu Fidela Castra i aktuelnom kubanskom predsjedniku Raulu Castru "prenio solidarnost i ljubav (Venecuele) za narod Kube".

Argentinski fudbaler Diego Maradona izjavio je da je Castro bio "najveći i poput drugog oca".

Legendari fudbaler koji u Zagrebu prisustvuje finalu Davis Cup-a između Hrvatske i Argentine, rekao je da će već sutra krenuti za Havanu.

"Hoću da budem s Raulom, Castrovim bratom, s njihovom djecom i kubanskim narodom koji mi je mnogo pomogao", rekao je vidno potresen argentinski fudbaler.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG