Dostupni linkovi

Slučaj 'zolja': Tri traga, tri scenarija i nijedno rešenje


Ko je ostavio oružje u blizini kuće premijera?
Ko je ostavio oružje u blizini kuće premijera?

"Verujem službama i državi Srbiji, ali plašim se da ćemo teško otkriti ko su lica koja su tu donela to oružje i u koje svrhe je to bilo doneto", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić novinarima u Hamburgu, povodom naoružanja koje je u subotu popodne pronađeno u blizini njegove kuće.

Vučić je dodao i da mu slučaj izgleda komplikovano da bi bio lako rešen.

"Šta god da je u pitanju, zamislite nekoga, a čini mi se da svako ko ostavlja oružje zna da zolja nije praćka, pa bi bar nešto obrisao, ili zna da nije na teritoriji određene zemlje, pa mu je sve jedno šta će da ostane, jer ne možete da uđete u trag DNK", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao i da više neće da govori o tom slučaju, jer bi to i njega i celu vladu odvelo na stranputicu.

Ranije tokom dana, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović javnosti je saopštio da su na oružju i municiji pronađenim u blizini kuće premijera Vučića veštačenjem identifikovani parcijalni DNK tragovi najmanje tri osobe.

Međutim, izrazio je bojazan da će biti moguće izolovati trag koji bi uputio na to ko je i zašto na tom mestu ostavljao naoružanje – što umanjuje mogućnost da će na to pitanje biti odgovoreno u dogledno vreme.

“Tako je ostavljen trag da je veoma teško izolovati jedan DNK uzorak i koristiti ga za upoređivanje. Ono što može da se uradi je svakako da upotrebom drugih istražnih metoda dođemo do uzorka koji može da bude poređen. Pa ako do toga dođemo, taj uzorak poredimo sa onim što je pronađeno na oružju”, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na sednici parlamentarnog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Tako je ostavljen trag da je veoma teško izolovati jedan DNK uzorak i koristiti ga za upoređivanje: Nebojša Stefanović
Tako je ostavljen trag da je veoma teško izolovati jedan DNK uzorak i koristiti ga za upoređivanje: Nebojša Stefanović

Novosti u istrazi povodom pronađenog naoružanja ministar Stefanović je objavio punih sat vremena od početka sednice, uprkos tome što u javnosti vlada utisak da se radi o jednom od gorućih pitanja. Deluje da je više od svojih kolega zainteresovana bila Dubravka Filipovski funkcionerka Nove Srbije, koalicionog partnera Srpske napredne stranke u vladajućoj većini.

“Da javnost Srbije dobije odgovore na pitanje odakle oružje u sred Beograda, ko ugrožava bezbednost premijera, šta je učinjeno da se to spreči, ko izaziva nestabilnost? Da li vi do ovog trenutka imate neke informacije koje biste mogli da nam kažete u vezi sa tim?”, pitala je Filipovski.

Stefanović je, između ostalog odgovorio, da su naležni došli do zaključka po kom je malo verovatno da je naoružanje doneto u šumu u beogradskom, podavalskom naselju Jajinci – samo da bi tu bilo odloženo.

“Nije logično ni po jednom parametru, niti je verovatno. Mi smo počeli i sa tom radnom hipotezom, pratili smo sve mogućnosti i sve pravce. Apsolutno ćemo biti posvećeni da se takva vrsta opasnosti ne dogodi. Da neko ugrozi bezbednost Srbije, da li se radi o premijeru ili ma kom drugom licu”, naveo je ministar unutrašnjih poslova.

“To što nađete tri traga, to znači da je vrlo teško da ćete izolovati ijedan. A to znači da ćete vrlo teško doći do bilo kog imena i prezimena. Na većini oružja koje je bilo upotrebljavano vi imate više od tri traga”, stav je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Bože Prelevića o tome u kojoj meri bi pronađeni ostaci DNK na oružju u Jajincima mogli olakšati istragu nadležnih.

Prelević smatra da pronalaženje DNK tragova ne potvrđuje, niti isključuje eventualnu pripremu atentata. Po njegovom mišljenju čitav taj slučaj prate najmanje tri mogućnosti.

“Jedna je da neko to nije hteo da nosi u stanicu policije, zato što je to rizično. A hteo je da se oslobodi tog oružja. To je jedna stvar. Druga stvar, mogla je da se nađe tu zato što je nekome trebala ova drama, a treća i najmanje verovatna je da se radi o ugrožavanju premijera”, smatra Prelević.

Niko tako nije napravio atentat. Tu je samo zolja problem: Božo Prelević
Niko tako nije napravio atentat. Tu je samo zolja problem: Božo Prelević

Međutim, iako pokušaj atentata označava kao najmanje realnu opciju, Prelević upozorava da treba sprovesti ozbiljnu istragu.

“Posle Zorana Đinđića svaku tu opasnost treba naravno dobro ispitati. Ja sam skloniji tome da se ovde neće pronaći ko je to ostavio. To oružje samo po sebi, osim te zolje, nije podesno za atentat. Niko tako nije napravio atentat. Tu je samo zolja problem”, smatra Prelević.

Upitan smatra li da će u ovom slučaju ostati nejasno radi li se o pripremi atentata ili ne Prelević odgovara da je to najverovatniji scenario - najpodložniji politizaciji.

“Jedni će to politički kapitalizovati na jedan način, a drugi na drugi. To se pokazalo u čitavom regionu kao dosta profitabilan politički proizvod”, zaključuje Prelević.

Dok traju napori nadležnih da identifikuju vlasnike naoružanja i utvrde šta mu je bila namena, mediji – mahom tabloidni, utrkuju se u konstruisanju senzacionalističkih scenarija.

Bez bilo kakvih dokaza prednjače navodi da se premijer Srbije našao na meti stranih službi, bivših pripadnika MUP-a i kriminalaca. Nakon navoda da je Aleksandar Vučić tokom vikenda bio prebačen na sigurnu lokaciju, on je u ponedeljak otputovao u jednodnevnu zvaničnu posetu Nemačkoj.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG