Dostupni linkovi

'I ti si dio ove ludnice', Slavoj Žižek o ljevičarima, ekonomiji, imigraciji


Žižek o levici, kapitalizmu i izbeglicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Žižek o levici, kapitalizmu i izbeglicama

Piše: Gruzijski servis RSE (Priredila: Thea Jovanović)

Slovenački filozof i teoretičar kulture Slavoj Žižek dugo se smatra jednim od najuticajnih ljevičarskih intelektualaca. Časopis Foreign Policy ga je svrstao u top 100 najvećih mislioca 2012. godine. Zbog njegove vatrene retorike i iskrenog pristupa hegelijanizmu nazivaju ga i "najopasnijim filozofom Zapada".

Nedavno je objavio knjigu "Dvostruka ucjena: Izbjeglice, teror i drugi problemi sa komšijama" o migrantskoj krizi i aktuelnim egzistencijalnim dilemama u Evropi.

U razgovoru, koji je vođen u junu u njegovoj rodnoj Ljubljani, za Crvenu Zonu – zajednički program Gruzijskog servisa RSE i Gruzijske državne televizije – iznio je svoje poglede o aktuelnom ideološkom stavu ljevice Zapada, o povezanosti između demokratije i tržišne ekonomije, te o izbjegličkoj krizi, zbog koje je u Evropu u 2015. godini stiglo više od milion ljudi.

O neuspjehu ljevičara Zapada da pruže alternativno rješenje za ekonomsku i političku krizu:

"To je veliki neuspjeh današnjih ljevičara iako je kapitalizam očigledno sve više i više u nekoj vrsti krize. Naime, kada sam bio mlad i kada je kapitalizam – bar u Zapadnoj Evropi i SAD – funkcionirao relativno dobro, ljevičari su govorili: "Sačekajte malo, bit će tu krize, mi ćemo, kao i Lenjin u Švicarskoj, čekati i pripremati se". Dobro, poslije je izbila kriza i šta se desilo? Ništa. Ljevica nije bila sposobna ponuditi ništa ozbiljno", smatra Slavoj Žižek.

O autoritarnoj alternativi tržišnoj ekonomiji koja je zasnovana na demokratskim vrijednostima:

"Demokratski kapitalizam je u krizi i mi se polako približavamo alternativi koja se poetski naziva "kapitalizam sa azijskim vrijednostima" i koja, međutim, nema ništa zajedno sa Azijom, ali je sve više autoritarna. To nisu samo Kina ili Singapur – to je Rusija, to je Turska. I na mjestima gdje je demokratija i dalje formalno živa, postaje sve manje bitna, to se vidi na "Ugovoru o transatlantskoj trgovini i investicijama između Evropske unije i SAD", te na ostalim trgovinskim aranžmanima, koji su vrlo važni. Oni su postavili okvir šta koja vlada mora da uradi, ali bez bilo kakve demokratske rasprave – to je učinjeno polutajno", ocjenjuje Žižek.

Transparent "Kapitalizam je proklet", ilustrativna fotografija
Transparent "Kapitalizam je proklet", ilustrativna fotografija

O migrantima, izbjeglicama i ulozi država Bliskog istoka:

"Uz krizu u regionu, južno od Sirije i Iraka, nalaze se izuzetno bogate arapske zemlje poput Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata... koje ne prihvataju izbjeglice, iako su svi suniti i govore istim jezikom. Znači, Evropa je primila milione njih, a sada smo krivi što ih nismo primili još više. To je potpuno katastrofalna igra", ističe Žižek.

O odgovoru evropske ljevice na migrantsku krizu:

"Krupni kapital uvijek je politički korektan, otvoren, multikulturan i tako dalje. Ne podržavam rasizam i slično, ali očigledno je da su napadi na obične ljude, nazivajući ih rasistima i ostalim imenima, krajnje kontraproduktivni. Ljevičari koji igraju takvu igru, to rade samo zbog narcizma. Žele se osjećati dobro, pa govore: "O moj bože, ja sam jedini čist, pogledajte, zemlje se raspadaju u ludilu, ali ja sam čist." Ne. Šta si ti uradio? I ti si dio ove ludnice", zaključuje Slavoj Žižek.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG