Dostupni linkovi

Zakon 'o stranim agentima' upućen u Skupštinu Republike Srpske


Skupština RS, ilustrativna fotografija.
Skupština RS, ilustrativna fotografija.

Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o "stranim agentima" upućen je u proceduru Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) u četvrtak 28. marta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Prema programu rada NSRS za 2024. godinu, ovaj zakon bio je planiran za prvi kvartal, odnosno trebao je biti razmatran u prva tri mjeseca ove godine.

Iz Skupštine RS nisu mogli odgovoriti kada će prijedlog zakona biti razmatran.

Skupštinska procedura predviđa da se on dostavi na uvid poslanicima, zakonodavnom odboru i radnim tijelima, nakon čega bi skupštinski kolegijum trebao da odluči o tome kada će se zakon naći pred poslanicima.

Konačni tekst prijedloga zakona još nije objavljen.

Nacrt zakona predviđa, između ostalog, posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja.

Osim toga, entitetski ministar pravde će sudu moći da predloži zabranu njihovog rada.

Iz Vlade Republike Srpske potvrdili su 29. marta da je utvrđen prijedlog ovog zakona nakon što je završena javna rasprava.

Prethodno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 28. septembra prošle godine Nacrt ovog zakona, koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Zakon je 2022. godine najavio Milorad Dodik, proruski orijentisan predsjednik Republike Srpske i lider stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je tada rekao da će ovaj zakon biti baziran na američkim rješenjima.

Ipak, istraživanje Radija Slobodna Evropa je pokazalo da je zakon bliži ruskom zakonskom rješenju iz 2012. godine.

Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini je tražila povlačenje ovog nacrta zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine RS, jer sami zakon, kako su naveli iz OHR-a, ima "za cilj da ušutka i zastraši organizacije civilnog društva".

Prema analizi organizacije Transparency International BiH, zakonsko rješenje nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, državnim i entitetskim Ustavom i važećim zakonima u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG