Dostupni linkovi

Tilerson za dijalog sa Pjongjangom: Nismo vaš neprijatelj


Reks Tilerson
Reks Tilerson

Usred stalnog rasta tenzija izmežu Vašingtona i Pjongjanga, američki državni sekretar Reks Tilerson poslao je donekle pomirujuću poruku – da Sjedinjene Države ne rade na svrgavanju režima u Sjevernoj Koreji i da bi u nekom trenutku bio spreman na dijalog s Pjongjangom.

Američki državni sekretar poručio je sjevernokorejskom vođi Kim Džong Unu – Sjedinjene Države nisu vaš neprijatelj. Poruka koju danas prenose svi svjetski mediji ocjenjuje se kao tračak nade da će tenzije između Vašingtona i Pjongjanga početi popuštati.

"Ne tražimo promjenu režima, ne radimo na urušavanju režima, ne tražimo ubrzanu reunifikaciju korejskog poluotoka, ne tražimo izgovor za slanje naše vojske sjeverno od 38. paralele", poručio je Tillerson na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je, istina rekao kako sjevernokorejski režim i dalje predstavlja neprihvatljivu prijetnju i da Sjedinjene Države moraju na to odgovoriti, ali da bi Vašington htio sa Pjongjangom "sjesti i započeti dijalog, razgovarati o budućnosti".

Uslov za pregovore, kako je rekao, je "da nema budućnosti za Sjevernu Koreju koja bi posjedovala nuklearno oružje".

Nagovijestio je da će američka vlada jačati politiku "miroljubivog pritiska" na režim u Pjongjangu, jer, kako se izrazio, " ostale opcije nisu posebno atraktivne".

Kim Džong Un čestita vojsci nakon lansiranja interkontinentalne balističke rakete Hwasong-14, 5. juli 2017.
Kim Džong Un čestita vojsci nakon lansiranja interkontinentalne balističke rakete Hwasong-14, 5. juli 2017.

Pitanje je, međutim, koliko je ova poruka američkog državnog sekretara usaglašena sa predsjednikom Donaldom Trampom. Republikanski senator Lindzi Grejem izjavio je kako mu je Tramp rekao kako će biti vojnog sukoba između dvije zemlje ukoliko Pjongjang nastavi razvijati raketni program kojim može gađati teritoriju SAD.

"Ako bude rata…biće ga tamo. Ako hiljade umru, umrijeće tamo. Neće umrijeti ovdje. I Tramp mi je to rekao u lice", naveo je senator Grejem u intervjuu za mrežu NBC.

Takođe, američki predsjednik i državni sekretar različito, čini se, gledaju i na Peking. Dok Tramp konstantno kritikuje Kinu, kao sjevernokorejskog susjeda i najbližeg ekonomskog saveznika, da ne čini dovoljno da zaustavi razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji, Tilerson je poručio - da je Kina "vrlo jasno" dala do znanja da dijeli isti cilj sa SAD - Korejski poluotok bez nuklearnog oružja i pozvao Peking da pomogne da se Pjongjang privoli na dijalog.

Pitanje je, međutim, kako će na Tilersonovu pruženu ruku reagovati sjevernokorejski lider Kim Džong Un, koji je samo prije nekoliko dana objavio da je prošla uspješno druga proba interkontinentalne balističke rakete, da može pogoditi američku teritoriju te da je to "ozbiljno upozorenje" za SAD, koje "besmisleno trube prijetnjama ratom i pooštravanjem sankcija".

Međutim, uprkos testovima koji su do sada provedeni, većina eksperata smatra da Pjongjang ipak nema sposobnost da proizvede nuklearnu bojevu glavu i uspješno je nadogradi na raketu dugog dometa, te navode da mnoge sjevernokorejske rakete ne mogu precizno pogoditi metu. Drugi, pak, upozoravaju da Pjongjang može sve prevladati i u roku od pet do deset godina razviti nukelarno oružje koje može pogoditi Sjedinjene Države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG