Dostupni linkovi

Neizvesnost američkih izbora uzdrmala svetska tržišta


Kandidati republikanaca i demokrata na predsedničkim izborima u SAD nastavili su međusobne optužbe u poslednjoj nedelji kampanje.

Ishod je krajnje neizvestan zbog uspona Donalda Trampa (Trump) nakon nove FBI istrage imejlova Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Reagovala su i tržišta. U sredu je pala vrednost akcija na svetskim berzama, zatim dolara i nafte. Istovremeno, ojačao je švajcarski franak i porasla cena zlata kao sigurnih utočišta za investitore.

Hilari Klinton je ponovo nazvala Donalda Trampa nasilnikom, dok je on uzvratio da je ona korumpirana.

Klinton je na mitingu u Floridi izjavila da Tramp "kritikuje izgled žena zato što je nasilnik".

Nju je najavila bivša mis univerzuma Alisja Makado (Alicia Machado), koju je Tramp kritikovao "jer se ugojila". Makado tvrdi da ju je Tramp nazvao "mis Pigi".

Makado (na slici sa Hilari Klinton) tvrdi da ju je Tramp nazvao "mis Pigi"
Makado (na slici sa Hilari Klinton) tvrdi da ju je Tramp nazvao "mis Pigi"

Tramp je kritikovao bivšu misicu kao "nekog ko voli da jede", kazala je Klinton, a potom se nasmešila i kazala: "Pa, ko ne voli da jede?". Ona je dodala da je "još u osnovnoj školi naučila da je nedopustivo vređati ljude".

Klintonova je navela da Tramp ima 30 godina dugu istoriju "ponižavanja, vređanja i napada" na žene.

U sličnom tonu, američki predsednik Barak (Barack) Obama kazao je na skupu u Ohaju da Tramp ceo život omalovažava žene nazivajući ih "svinjama, psima i aljkavcima".

Klintonova je optužila Trampa i za utaju poreza.

"Sedam dana uoči izbora ponovo tražimo da Donald Tramp pokaže svoju poresku prijavu. Međutim, za prošlu godinu još nije urađena ni procena koliko treba da plati. Smatram da američki građani zaslužuju da znaju da li je platio bilo kakvu kaznu za nepoštovanje zakona, koliko je njegovo bogatstvo i sa kime posluje. Naročito me zanimaju njegovi poslovi u Rusiji", rekla je Klinton.

Fokus Hilari Klinton na Trampov tretman žena podudara se sa najnovijim TV spotom u kome se prikazuju njegove izjave kao što su: "Dozvoliti supruzi da se zaposli je veoma opasno".

Trampa je u oktobru više žena optužilo za seksualno uznemiravanje, nakon što je objavljen snimak iz 2005. sa njegovim lascivnim i uvredljivim komentarima na račun pripadnica lepšeg pola. On je odbacio optužbe zapretivši da će nakon izbora tužiti sve one koji su umešani u ovaj slučaj.

Rezultati anketa nisu nužno indikativni

Tramp je, istovremeno, nazvao Hilari Klinton korumpiranom, rekavši da će ona "zauvek uništiti zdravstvenu zaštitu Amerike". On je okvalifikovao "Obamacare" kao "katastrofu" i najavio da će ako postane predsednik odmah sazvati vanrednu sednicu Kongresa kako bi se ukinuo ovaj program zdravstvene zaštite.

"Hilari nije žrtva, već narod zbog korumpiranog sistema i sada imate šansu da ga promenite. Mislim da nećete imati drugu priliku. Za četiri godine možete da zaboravite na to. Ukoliko ona bude izabrana, to će izazvati ustavnu krizu bez presedana a rad vlade neslavno blokiran", poručio je Trump.

On je kazao da se građani koju su u četiri države već glasali za Klintonovu kaju nakon što je FBI ponovo otvorio istragu o mejlovima koje je slala sa privatnog servera dok je bila državna sekretarka. Tramp ih je pozvao da ponovo glasaju. Reč je o Viskonsinu, Mičigenu, Minesoti i Pensilvaniji u kojima je moguće da građani koji su ranije glasali promene svoju odluku, ali se to u praksi veoma retko dešava.

Prema istraživanju Ej-bi-si (ABC) i Vašington post (The Washington Post), Tramp vodi po prvi put od maja: njega podržava 46 odsto birača, a Klintonovu 45 procenata.
Prema istraživanju Ej-bi-si (ABC) i Vašington post (The Washington Post), Tramp vodi po prvi put od maja: njega podržava 46 odsto birača, a Klintonovu 45 procenata.

Nadmetanje za predsednika SAD je veoma neizvesno nakon što je FBI ponovo pokrenuo istragu imejlova Hilari Klinton zbog čega je opao entuzijazam njenih birača. Prema istraživanju Ej-bi-si (ABC) i Vašington post (The Washington Post), Tramp vodi po prvi put od maja: njega podržava 46 odsto birača, a Klintonovu 45 procenata.

Međutim kada se uzmu u obzir samo birači koji su izrazili entuzijazam za svog kandidata, Tramp vodi u odnosu na Klintonovu za osam procenta.

Iako je Trampova prednost mala, to je značajan rezultat budući da je republikanski kandidat bio bolji od Hilari samo jednom od početka trke, i to za 2 procenta u maju, ali to je bilo u trenutku kada je on osvojio nominaciju Republikanske stranke dok se Klintonova još borila sa Bernijem Sandersom za nominaciju Demokratske stranke.

Rezultati anketa nedelju dana pred izbore nisu nužno indikativni za konačni rezultat. Tako je na izborima 2012. godine Mit Romni vodio za jedan procenat u odnosu na Baraka Obamu, a Džon Keri takođe za jedan procenat u odnosu na Džordža Buša 2004. godine, podseća Ej-bi-si.

Štaviše, većina drugih istraživanja pokazuje da će Hilari Klinton lakše osvojiti 270 elektora da postane predsednica, dok Trampu predstoji teži put.

Na neizvestan ishod izbora u SAD reagovala su i tržišta. U sredu je pala vrednost akcija na svetskim berzama, zatim dolara i nafte. Istovremeno, ojačao je švajcarski franak i porasla cena zlata kao sigurnih utočišta za investitore.

Oni su do skora u svojim poslovnih strategijama procenjivali da će Hilari Klinton biti predsednica SAD.

"Jasno je da tržištima više odgovara da Klintonova pobedi što bi donelo stabilnost američkoj privredi, što potvrđuju i reakcije investitora u poslednja 24 časa kada su istraživanja javnog mnjenja. Trampov uspon uoči izbora veoma je uznemirilo investitore", kaže Krejg (Craig) Erlam, ekonomski analitičar "Oanda" iz Londona.

Dok neki stručnjaci smatraju da bi se u slučaju Trampove pobede fondovi u velikoj meri vratili u SAD, preovladava mišljenje da se to neće desiti, te da će dolar pasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG