Dostupni linkovi

Klinton traži sve informacije o istrazi FBI


Glas Amerike

Američku predsedničku kampanju potreslo još jedno „oktobarsko iznenađenje“, kada je Federalni istražni biro (FBI) informisao članove Kongresa da ponovo otvara istragu Hilari Klinton zbog upotrebe privatnog imejl servera za vreme dok je bila na položaju državne sekretarke.

Vašington Post prenosi da su zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe upozorili direktora FBI-ja Džejmsa Komija, koji je poslao pismo Kongresu o ponovnom otvaranju istrage, da to nije u skladu sa praksom tog Sekretarijata i da Sekretarijat ne komentariše istrage koje su u toku, niti preduzima korake koji se mogu protumačiti kao uticanje na izbore. Sve to se dešava samo 10 dana pre nego što birači 8. novembra izađu na glasanje da izaberu novog predsednika.

Vest da FBI ima nove informacije u vezi sa istragom imejl servera Hilari Klinton stigla je u trenutku kada se ona spremala da govori na skupu u Ajovi.

FBI je obavestio članove Kongresa da analizira novootkrivene imejlove, materijal koji se navodno pojavio u vezi sa odvojenom istragom optužbi da je nekadašnji demokratski kongresmen Entoni Viner slao lascivne SMS poruke maloletnoj devojčici.

Viner je muž najbliže saradnice Hilari Klinton Hume Abedin, ali su njih dvoje trebnutno razdvojeni.

Donald Tramp, republikanski rival Hilari Klinton, prokomentarisao je nove vesti na skupu u Nju Hempširu.

“FBI je upravo poslao pismo Kongresu u kojem obaveštava zakonodavce da je Biro otkrio nove imejlove koji se tiču istrage protiv bivše državne sekretarke, istrage Hilari Klinton”.

Direktor FBI Džejms Komi je u julu zaključio da je upotreba privatnog imejl servera od strane Klinton bila neoprezna, ali nije ceo slučaj podigao na nivo krivičnog dela.

“Iako nismo pronašli jasne dokaze da su sekretarka Klinton ili njene kolege nameravali da prekrše zakone koji se tiču rukovanja poverljivim informacijama, postoje dokazi da su bili izuzetno nepažljivi tokom rukovanja veoma osetljivim, izuzetno poverljivim podacima”.

Istraživanja javnog mnjenja nagoveštavaju da birači manje veruju Hilari Klinton upravo zbog kontorverze sa imejl serverom.

Tramp već dugo osuđuje odluku FBI da ne pokrene postupak protiv Klinton, ali je juče u Nju Hempširu promenio priču.

“Ovo je bila ozbiljna nepravda koju je američki naprod u potpunosti razumeo, a sada se svi nadamo da će ona biti ispravljena”, rekao je Tramp.

Hilari Klinton je govorila o tome u Ajovi.

"Američki narod zaslužuje da dobije potpune informacije i to odmah. Direktor Komi je i sam rekao da ne zna da li su imejlovi koji se pominju u njegovom pismu značajni ili ne. Ubeđena sam da bez obzira na to šta je u njima, neće promeniti zaključak koji je donet u julu".

Dok su republikanci odluku FBI pozdravili, neki drugi su bili izuzetno kritični, a među njima i politički ekspert Džejson Džonson, koji je govorio putem Skajpa.

“Bio sam zgrožen. Radi se o najneprofesionalnijoj, neprikladnoj i bez presedana zloupotrebi moći jednog birtokrate sekretarijata za pravosuđe, koju sam ikada video, možda i u američkoj istoriji”.

Dešavanja u petak ulila su novu dozu neizvesnosti u dugu predsedničku kampanju, koja je podelila naciju.

Prema anketama, Klinton i dalje vodi protiv Trampa, kako na nacionalnom nivou, tako i u mnogim neopredeljenim državama, koje će biti ključne za ishod izbora 8. novembra.

XS
SM
MD
LG