Dostupni linkovi

Sjećanje na žrtve Bratunca i Srebrenice: Bez istine ne možemo živjeti


Bosnia-Herzegovina - Memory on Bratunac war victimes, Bratunac, 11May2015
Bosnia-Herzegovina - Memory on Bratunac war victimes, Bratunac, 11May2015

U centru Bratunca, porodice žrtava i prijatelji obilježili su 23 godine stradanja Bošnjaka iz ovog grada. Istovremeno, aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije u Brčkom su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, u godini kada se obilježava 20. godišnjica genocida.

Polaganjem vijenaca na stratištima u centru Bratunca, porodice žrtava i prijatelji obilježili su 23 godine stradanja Bošnjaka iz ovog grada. Sa Ljubovijskog mosta, u rijeku Drinu bačena su 603 karanfila u znak na toliki broj žrtava.

Polaganje vijenaca na ulaz fudbalskog stadiona gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca i u fiskulturnoj sali osnovne škole Branko Radičević, proteklo je bez incidenata.

Bratunac, 11. maj 2015. Foto: Sadik Salimović
Bratunac, 11. maj 2015. Foto: Sadik Salimović

„Želimo da se naše generacije koje dolaze sjećaju na ono što se desilo i da ne dođe do zaborava. Gledajući u sadašnjost, želimo pravdu, želimo kažnjavanje ratnih zločinaca. Gledajući budućnost, želimo mir, toleranciju, suživot i razumijevanje“, istakao je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Pamćenje i istina, jedino je što preživjeli Bratunčani žele, istakao je i glavni bratunački imam Elvir efendija Hodžić.

„Nama, više neko ikom, potrebna je istina. Mi nemamo potrebe ništa ni da oduzimamo ni da dodajemo. Nama je potrebna istina. Mi bez naše istine, bez istine koja je ovdje bila, ne možemo živjeti“, rekao je ef. Hodžić.

Na mezarju Veljaci u utorak će se klanjati kolektivna dženaza za 10 novoidentifikovanih žrtava.

„Za sutrašnji dan sve je spremno. Očekujemo što veću masovnost i posjetu kako bi dali podršku ubijenim, ali i nama koji živimo ovdje“, rekla je Hiba Ramić, članica Organizacionog odbora.

Najmlađa žrtva koja će u utorak biti ukopana je Hajrudin Omić, koji je imao svega devet godina. U mezarju Veljaci do sada su ukopane 273 žrtve.

Proglasiti Dan sjećanja

Polusatnim ćutanjem na Trgu mladih u centru Brčkog, obučeni u crninu, aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije UDIK u ponedjeljak su odali počast žrtvama stradalim u genocidu u Srebrenici 1995. godine, te na ovaj način obilježili 20 godina od genocida.

Brčko, 11. maj 2015. Foto: Mirsad Arnautović
Brčko, 11. maj 2015. Foto: Mirsad Arnautović

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice aktivisti ovog udruženja su na središnjem trgu u Brčkom postavili i transparent veličine 30 metara na kojem je ispisano "Pamtimo! 20 godina genocida u Srebrenici".

Koordinator udruženja Edvin Kanka Ćudić kaže da su Skupštini Brčko Distrikta uputili otvoreno pismo u kome traže da se usvoji Europska deklaracija o genocidu u Srebrenici kojom će se 11. juli proglasiti Danom sjećanja na žrtve genocida u ovom mjestu.

„Mi smatramo da 20 godina nakon počinjenog genocida u Srebrenici još uvijek nemamo političku niti institucionalnu organizovanost u povodu ovog zločina i smatramo da bismo kao organizacije iz BiH, Srbije i Hrvatske koje učestvuju u ovom projektu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici trebalo da uputimo zahtjev ovim državama, ali i Brčko Distriktu, da proglase Dan sjećanja na genocid u Srebrenici po europskoj konvenciji o Srebrenici koja je donešena u januaru 2009. godine“, kazao je Ćudić.

Osim članova ovog udruženja, skupu u Brčkom se pridružila i Nada Strepački koja za sebe kaže da je obična stanovnica ovog grada, ali na koju je tragedija stanovnika Srebrenice ostavila neizbrisiv trag.

„Slijedi 11. juli koji ja uvijek emotivno propratim i danas sam ovdje sa posebnom čašću. Zato očekujem od ove sredine, koju smatram da je ogled za ugled, jer ćemo danas predati zahtjev Skupštini Brčko Distrikta da se 11. juli obilježi kao dan sjećanja na ovu tragediju, neka bude simbol ta najveća tragedija u BiH za kojom moramo tugovati“, kazala je Strepački.

XS
SM
MD
LG