Dostupni linkovi

Osuda korištenja Hezbolaha u ratu u Siriji


Humanitarna pomoć iz Rusije za Siriju
Humanitarna pomoć iz Rusije za Siriju
Vijeće UN za ljudska prava u Ženevi u srijedu je usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje sirijski režim zbog korištenja boraca libanonskog Hezbolaha protiv pobunjenika. Predlagači rezolucije – SAD, Turska i Katar upozoravaju da prisutnost stranih boraca predstavlja ozbiljnu opasnost po stabilnost regije. Još jednom se poziva vlast u Damasku da omogući UN-ovim i drugim humanitarnim organizacija pristup civilima koji su ugroženi u zonama sukoba.

Za nacrt rezolucije, čiji je autor Katar zajedno sa SAD i Turskom, glasalo je 36 predstavnika, jedan je bio protiv, a osam je bilo uzdržanih.

Rusija je ranije nacrt rezolucije nazvala "groznim", ali ove godine nije član Vijeća a pravom glasa. Samo Venecuela je glasala protiv rezolucije. Dvije delegacije nisu bile prisutne.

Rezolucija ima za cilj zaustaviti borbe u Kussaru, gdje su tisuće civila pod opsadom i u nemogućnosti da napuste područje jakih borbi.

Stav Vijeća, međutim, nije obvezujući, odluku o nekim novim sankcijama, slanju mirovnih snaga, može donjeti samo Vijeće sigurnosti.

Povjerenica za ljudska prava Navi Pillay upozorila je na početku zasjedanja, još u ponedjeljak, da je nasilje u Siriji doseglo povijesne dimenzije, te je uputila apel Damasku da omogući pristup humanitarnim organizacija radi pomoći civilima.

Međunarodna zajednica je u pripremi mirovne konferencije Ženeva 2. Stav EU da svakoj članici prepusti odluku da li će naoružavati opoziciju u Siriji, rezultirala je brzim prosvjedom Moskve, koja upozorava da će takva odluka potkopati mirovne napore, pa je, kao odgovor na to, Rusija reaktivirala odluku o slanju proturaketnog sustava S-300 režimu u Damasku.

No, dok traju diplomatski napori da se nadje izlaz iz krize i zaustavi krvoproliće, obje strane u sukobu nastoje na terenu postići što je više moguće.

Sirijska oslobodilačka vojska šalje apele da bi mogla izgubiti kontrolu nad Kusarom, strateški važnim gradom uz granicu s Libanonom, ukoliko uskoro ne dobije vojnu pomoć.

Promatrači naglašavaju da je do prije nekog vremena opozicija bilježila značajne vojne pobjede, no Asadova vojska napreduje i ponovno osvaja neka područja koja su bila pod kontrolom pobunjenika. To će, po procjeni analitičara, omogućiti službenom Damasku, da ima čvršči stav oko konačnog rješenja krize i odupre se zahtjevima opozicije da Bašar al Asad nema što tražiti u tranzicijskoj vlasti.
XS
SM
MD
LG