Dostupni linkovi

Sirijska vlada osudila ukidanje embarga EU


Pobunjenici u Siriji
Pobunjenici u Siriji
Sirijska vlada osudila je odluku EU da ukine zabranu dostave oružja pobunjenicima kao opstrukciju napora da se sukob u zemlji razreši mirnim putem.

Saopštenje sirijske vlade je usledilo pošto je EU odlučila da ukine embargo na dostavu oružja sirijskim pobunjenicima, čime je omogućila zemljama članicama da pojedinačno mogu da snabdevaju opoziciju oružjem.

Rusija je poručila da to "direktno šteti" planovima za održavanje mirovne konferencije o Siriji idućeg meseca i namerava da isporuči ruske raketne sisteme sirijskom režimu kao "stabilizacioni faktor".

Sirijska opozicija, koja je odluku EU najpre pozdravila kao "trenutak istine na koji je mesecima čekala", izrazila je i bojazan da je taj korak "suviše mali i suviše kasno učinjen" i pozvala EU da zaštiti sirijski narod, a komandant Slobodne sirijske armije je izrazio veliko razočarenje odlaganjem isporuke oružja.

Vlade zemalja EU su postigle dogovor o produženju svih finansijskih i ekonomskih sankcija Siriji na godinu dana i ukidanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima, ali nijedna članica nema nameru da im šalje oružje narednih meseci zbog straha da ne ugroze mirovnu konferenciju koja se održava sledećeg meseca.

Posle 12 sati teških pregovora u Briselu, britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je objavio da je postignut dogovor o ukidanju embarga na oružje pobunjenicima, ali ne i režimu sirijskog predsednika Bašara Asada, prenosi AFP.

Međutim, tokom razgovora je bilo jasno da je EU podeljena po tom pitanju. Velika Britanija i Francuska su se naročito zalagale za ukidanje embarga dok su Austrija, Švedska, Finska i Češka Republika imale rezerve prema takvoj odluci.

Slanje oružja je "protivno principima" Evrope koja je "mirovna zajednica", izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger koji je dugo bio najglasniji protivnik ukidanja embarga.

Francuski zvaničnik, na koga se poziva AFP, istakao je da je "ovo teoretsko ukidanje embarga i da u praksi neće biti doneta odluka o eventualnom slanju oružja pre 1. avgusta".

To odlaganje će omogućiti održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji, pod pokroviteljstvom SAD i Rusije, kojoj bi trebalo da prisustvuju i Asadov režim i opozicija.

Prema sporazumu iz Brisela, svaka zemlja članica EU ima pravo da sama odluči da li će slati oružje pobunjenicima. Međutim, ministri su obećali da će voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se poštuju pravila EU o izvozu oružja.

"Nijedna članica nema nameru da šalje oružje u ovom trenutku. Prilična količina oružja već odlazi u pogrešne ruke. Učesnici sukoba imaju sasvim dovoljno odružja", rekao je holandski šef diplomatije Frans Timermans.

I Hejg je kazao da Britanija nema nameru da odmah krene sa slanjem oružja pobunjenicima koji se bore protiv Asada, iako se najviše zalagala za ukidanje embarga, a danas je napomenuo, kako prenosi Rojters, da će Britanija slati oružje sirijskim pobunjenicima samo zajedno sa drugim zemljama i u skladu sa međunarodnim zakonom.

On je dodao da se Britanija zalaže samo za političko i diplomatsko rešenje sukoba u Siriji, ali da je EU jučerašnjom presudnom odlukom "Asadovom režimu poslala snažnu poruku iz Evrope o tome šta misli o brutalnosti, ubojstvenosti i kriminalnosti ovog režima".
XS
SM
MD
LG