Dostupni linkovi

Severna Mitrovica i Zvečan: Energije različitog tipa na festivalu džeza


Sa koncerta u okviru "North City Jazz and Blues Festivala", 18. maj 2016.
Sa koncerta u okviru "North City Jazz and Blues Festivala", 18. maj 2016.

Tradicionalni muzički događaj pod nazivom "North City Jazz and Blues Festival" održava se po 14. put u Severnoj Mitrovici i Zvečanu. Ove godine traje od 17.do 21. maja, a pored muzičkih nastupa Festival obogaćuju i propratne kulturne aktivnosti, u vidu likovnih radionica, okršaja slikara, umetničkih performansa i promocija knjiga.

Prvi džez festival u ovom gradu održan je 1989. a drugi 1991. godine. Zbog brojnih okolnosti usledila je duža pauza. Festival se reaktivira 2003. šireći program i na bluz muziku, a od 2004. postaje internacionalni, što ostaje do danas.

U celu priču oko Festivala uključeno je oko 15 entuzijasta.

"Organizacija festivala ovakvog tipa, koji je na zavidnom nivou, ne samo u Evropu, već i u svetu, što dokazuje i činjenica da 'Jazz times' i 'Jazz news' kao prestižne džez novine, uvek objavljuju termine našeg festivala", kaže za RSE Nenad Ilić, producent Festivala.

Ilić ističe da se na organizaciji Festivala radi cele godine, osim leta, te da pripreme krenu već od septembra.

"Prošle godine smo već 25. decembra imali ugovor sa Roben Fordom, a ove već 2. novembra sa Erikom Gejlsom. To govorim za hedlajnere", navodi Ilić.

Nakon potpisivanja ugovora sa glavnim muzičarem Festivala, svi ostali izvođači i datumi izvedbi podređuju se njemu.

Na pitanje koliko je teško svetske zvezde dovesti u jedan mali grad na Kosovu, producent Festivala kaže da su godine uspešnosti festivala prokrčile put i da je danas to mnogo lakše

"Mitrovica je bila i u staroj Jugoslaviji grad sa džez sa tradicijom, tako da što se regiona tiče – Mitrovica je poznata", konstatuje Ilić.

U okviru Festivala u sredu uveče su nastupili Orthodox Celts iz Srbije. Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, frontmen grupe, kaže da je iznad očekivanja prezadovoljan atmosferom i koncertom, a više nego iznenađen zaljubljenicima festivala iz Glazgova, koji su doleteli, da bi bili deo ove festivalske priče.

"Ovaj koncert je nadmašio mnoge, u mnogo većim prostorima i pred mnogo većim brojem ljudi. Ono što imam da kažem je veliko hvala publici", iskreno će Petrović.

"Svaki od ovih festivala, uključujući i ovaj mitrovački su zlata vredni. Razuđenost rokenrola je enšto što mu daje u suštini i širinu i smisao da opstane takav kakav je. U tom kontekstu ovaj festival je značajniji od većine ostalih", navodi Petrović, inače rođeni Beograđanin.

Festival je značajan za kulturni život u Mitrovici.

Džez, ilustrativna fotografija
Džez, ilustrativna fotografija

"Bitno je što se mladi edukuju i idu ka drugačijoj strani u odnosu na onu danas i drago mi je što sam u toj priči. Bitna je ta edukacija mladih kroz ovu muziku", kaže jedan posetilac.

Miljana Bulatović, iz organizacionog odbora, govori koliko je propratni deo Festivala važan. Jedan deo tog programa se završio, kao art okršaj, odnosno sukob dve umetničke grupe koje su iskazale svoj izraz doživljaja Festivala i muzike, kroz njihovo stvaralaštvo na platna, papire, skulpture i slično tome.

"To je jedna vrsta energije različitog tipa. Svaka umetnost nosi svoju energiju, a kad se one spoje onda je to sinergija. Tu nema potrebe da se objašnjava koliko se ljudi raduju tome, koliko su iznenađeni sobom, kako reaguju na akciju koju viđaju na ulicama, po izložbama, holovima. Ta interakcija između publike i učesnika festivala, taj transfer između njih, savršeno je pokazao već godinama unazad da je to savršena reakcija i mislimo da samo nastavimo u tom pravcu", kaže Bulatović.

Jedan od organizatora, Isko Murić, smatra da je Festival iz godine u godinu sve bolji.

"Napredujemo u jednoj stvari koja je bitna za grad, da imamo puno poklonika muzike, puno mladih, koji možda je pretenciozno reći prate džez, ali koji vole da se druže povodom ovog našeg festivala", ocenjuje Murić.

Festival je postao bitan, poznat širom Evrope, veoma značajan na listi muzičkih događaja u svetu

"Komercijalna muzika i novi trendovi neće ubiti ljubav prema džezu i mi pokušavamo da promenimo svest kod mladih", kaže Murić, dodajući da broj okupljenih sasvim zadovoljava prosek posetilaca ljubitelja ove muzike u svetu.

"Nije ni bitno, na kraju krajeva, neka velika masovnost, jer džez je takva muzika da nema toliko publike. Imamo mi dugu tradiciju", reči su Murića.

Na glavnoj bini u Domu kulture u Zvečanu 20. i 21. maja nastupaju Eric Gales iz SAD-a, Marko Ramljak, Alex Sipiagin and Sasha Mashin trio, te Sanja Ilić i "Balkanika".

Organizatori Festivala su NVO "AZP" i Udruženje muzičara "Unija M", dok je jedan od pokrovitelja i Kancelarija EU na Kosovu. Među brojnim sponzorima Festival je podržala i američka ambasada na Kosovu.

XS
SM
MD
LG