Dostupni linkovi

Tužiteljstvo traži dodatnu naredbu da se Šešelj vrati u Hag


Vojislav Šešelj po povratku iz Haga u Beograd, novembar 2014.
Vojislav Šešelj po povratku iz Haga u Beograd, novembar 2014.

Haško tužiteljstvo zatražilo je od Žalbenog (drugostupanjskog) vijeća da izda dodatan nalog Raspravnom (prvostupanjskom) vijeću budući da dva tjedna nije implementiralo odluku o povratku vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja u pritvor Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Naime, Raspravno vijeće je i pustilo Šešelja na privremenu slobodu, a prema ocjeni tužiteljstva ignorira odluku od 30.ožujka ove godine – kojom mu je Žalbeno vijeće naložilo „hitno povlačenje privremenog puštanja“ i povratak optuženog iz Beograda u nizozemski grad Den Haag.

„Umjesto toga je čekalo deset dana prije nego je poduzelo bilo kakvu akciju, a i onda je samo naložilo Tajništvu suda – da mu dostavi nove medicinske podatke u vezi Šešeljeva zdravlja“, stoji u zahtjevu tužiteljstva za novim mjerama Žalbenog vijeća kako bi se Šešelja vratilo u pritvor UN-a.

Tužiteljstvo je zatražilo - da nakon odluke Žalbenog vijeća o novom zahtjevu – Raspravno vijeće jedan dan nakon toga ukine privremeno puštanje Šešelja.

Podsjetimo, potkraj prošlog mjeseca Žalbeno vijeće je usvojilo je žalbu tužilaštva na privremeno puštanje na slobodu vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja i naredilo njegov povratak u haški pritvor.

Potrebno dogovaranje uvjeta

Žalbene suci su prihvaćanjem žalbe tužiteljstva tada odlučili da Šešelj bude transportiran iz Beograda u Den Haag te da se zakaže sjednica na kojoj će biti saslušani predstavnici nizozemske i srbijanske vlade kako bi se dogovorili uslovi mogućeg ponovnog puštanja optuženog na privremeno.

Žalbeni suci su istaknuli da moć privremenog puštanja Šešelja i dalje ostaje u rukama Raspravnog vijeća, ali i naglasili da se prvo moraju dogovoriti uvjeti privremenog s nizozemskim i srbijanskim vlastima, kao i da se moraju procijeniti – jesu li oni ispunjeni prema pravilima suda.

Podsetimo, Šešelj je u haškom pritvoru boravio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao sudu nakon optužnice, a krajem prošle godine je pušten na privremeno – iz humanitarnih razloga zbog karcinoma.

Nakon niza njegovih javnih istupa po povratku u Beograd, tužiteljstvo je zatražilo ukidanje odluke o privremenom, no Raspravno vijeće ga je odbilo pa je početkom ove godine uslijedila i žalba koja je na kraju prihvaćena.

Prema stavu haškog tužilaštva – prilikom odlučivanja o zahtjevu optužbe za povratkom Šešelja u haški pritvor – suci Raspravnog vijeća nisu uzeli izjave Šešelja uopće u obzir pa je od Žalbenog veća zatraženo da to učini.

Šešelj je naime javnim istupima izazvao reakcije udruženja žrtava, kao i hrvatske diplomacije, čiji su dužnosnici uputili niz protesta na međunarodne adrese - zbog puštanja optuženika po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini (1991-1993).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG